Libya'daki Olaylar

Başkentin güneyinde UMH'ye bağlı güçlerle Trablus merkezli Ulusal Kurtuluş Hükümeti unsurları arasında çatışmalar yaşanıyor.

Libya'nın başkenti Trablus'un güneyinde Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı güçlerle Trablus merkezli Ulusal Kurtuluş Hükümeti birlikler arasında çatışmaların yaşandığı bildirildi.

UMH Başkanlık Konseyine bağlı 'Ortak Müdahale Gücü' tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkentin güney bölgelerindeki çatışmaların, Ulusal Kurtuluş Hükümetine bağlı unsurların dün sivillere ait 9 aracı çalma girişiminin ardından çıktığı belirtildi.

Görgü tanıkları dün akşam başlayan ve ağır silahların da kullanıldığı çatışmaların devam ettiğini, bölge sakinlerinin can güvenliği için geçici olarak evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Emniyet kaynakları ise Ulusal Kurtuluş Hükümetine bağlı Şehid Salah el-Berki Tugayının, Ortak Müdahale Gücüne bağlı 29'uncu tümenin karargahını ele geçirdiğini aktardı.

Çatışan taraflardan, ölü ya da yaralı sayısına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Libya'da 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi), diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.

Bu gelişmeler çerçevesinde 17 Aralık 2015'te Birleşmiş Milletlerin girişimleriyle Fas'ın Suheyrat kentinde varılan 'Libya Siyasi Anlaşması'na göre UMH kuruldu. Ancak anlaşma tam olarak hayata geçirilemedi ve diğer yönetimler de varlıklarını sürdürdü.

Libya siyasetinde UMH Başkanlık Konseyi, Tobruk'a bağlı Temsilciler Meclisi (TM) ve Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) arasında meşruiyet krizi devam ediyor.

Kaynak: AA