Kırşehir'deki Olaylarla İlgili Davalar

Kentte Eylül 2015'te düzenlenen 'teröre lanet yürüyüşü' sonrası çıkan olaylarda bazı iş yerleri ile HDP İl Başkanlığı binasının tahrip edilmesiyle ilgili birleştirilen davaların duruşmasına devam edildi.

Kırşehir'de, 2015 yılı eylül ayında düzenlenen 'teröre lanet yürüyüşü' sonrası çıkan olaylarda kitabevi, tatlı salonu şubesi, çay ocağı ve HDP İl Başkanlığı binalarının tahrip edilmesiyle ilgili birleştirilen davaların duruşmasına devam edildi.

Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz sanıklardan 11'i ve taraf avukatları hazır bulundu. Başka suçtan tutuklu olan müşteki HDP Kırşehir İl Başkanı Demet Resuloğlu Çetin ile de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.

Birleştirilen dosyalar nedeniyle daha önce dinlenmeyen tutuksuz sanıklar Ö.A, M.Ş. ve M.B'nin ifadeleri alındı. Sanıklar, üzerilerine atılı suçları kabul etmediklerini söyledi.

Demet Resuloğlu Çetin de duruşmada avukatı olmadığı için ifade vermeyeceğini belirtti.

Sanıkların avukatlarından bazıları 2 ve 3. asliye ceza mahkemelerindeki davaların Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesindeki ana davayla birleştirilmesi yönünde görüş beyan ederken, bazı avukatlar da bu talebe karşı çıktı.

Mahkeme heyeti, davaların birleştirilmesiyle ilgili üst mahkemeye gönderilen talebe verilecek cevabın beklenmesi ve müşteki avukatının bir sonraki celseye hazır edilmesine karar vererek duruşmayı 20 Nisan'a erteledi.

- Davaların geçmişi

Kırşehir'de 8 Eylül 2015'te düzenlenen 'teröre lanet yürüyüşü' sonrası çıkan olaylarla ilgili farklı mahkemelerde davalar açılmıştı. Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde, kitabevinin tahrip edilmesiyle ilgili davada sanıklara, 'kasten adam öldürmeye teşebbüs, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme, mala zarar verme, iş yeri ve mülk dokunulmazlığını ihlal, kanuna aykırı gösteri ve yürüyüş düzenleme' suçlamaları yöneltilmişti.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Kırşehir 2 ve 3'üncü asliye ceza mahkemelerinin HDP Kırşehir İl Başkanlığı, çay ocağı ve bir tatlıcı dükkanının tahrip edilmesiyle ilgili dosyaların, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde görülen kitabevi davasıyla birleştirilmesi talebini kabul etmişti. Bunun üzerine dosyalar, Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesinde açılan kitabevi davasında, 6'sı tutuklu 16 sanık, 2 ve 3. asliye ceza mahkemelerindeki HDP Kırşehir İl Başkanlığı, çay ocağı ve bir tatlı salonu şubesinin tahrip edilmesiyle ilgili davalarda ise 10'u tutuklu 42 sanık yargılanıyordu. Tüm davalardaki tutuklu sanıklar, önceki duruşmalarda tahliye edilmişti.
Kaynak: AA