Kırıkkale'de FETÖ/PDY Davası

FETÖ'nün kapatılan okul, dershane ve yurtlarındaki çalışanlara yönelik soruşturmada haklarında dava açılan 16'sı tutuklu 24 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı.

Kırıkkale'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, FETÖ'nün kapatılan okul, dershane ve yurtlarında çalışan 16'sı tutuklu 24 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Rukiye S, Isparta'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. 23 sanık ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik kontrollerinin ardından duruşmada, 'FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçlamasıyla yargılanan sanıkların ifadeleri alındı.

Tutuklu sanıklardan Orhan A, savunmasında, örgütün şifreli haberleşme programı 'ByLock'u kullandığını, daha sonra programdan gelen mesajların maksadını aştığını düşündüğü için vazgeçtiğini söyledi.

'ByLock'tan 'Türkiye'de derin bir yapılanma var ve bunu hükümet koruyor. Sabredin bunlar bitecek' gibi mesajların geldiğini vurgulayan Orhan A, şöyle konuştu.

'Bu yapının içerisinde kalmak durumunda kaldık. Olayı çözemedik. 17-25 Aralık sürecinden sonra çıkmamız gerekirdi. Çocuklarım orada okuyordu, çıkamadık. Kırıkkale'nin il abisi Mehmet M. olarak söyleniyordu. Onun öncesinde de Yılmaz A'yı duyuyorduk. Okulda hangi çocuklar namaz kılıyor, hangileri kılmıyor, kimin başı kapalı, kimin açık, kimin ailesi hangi cemaatten gibi konuları tespit ediyor ve bu listeleri Ankara Samanyolu Kolejinde görevli Muharrem D. diye birine veriyordum. Özellikle öğrencileri hukuk fakültelerine yönlendiriyorduk. Liseden mezun olan çalışkan öğrencileri mezun olunca ve üniversitede takip ediliyordu.'

Tutuksuz sanıklardan Ömer Faruk Ü. ise üzerine kayıtlı 56 telefon hattı bulunduğunu belirterek, 'ByLock' diye bir program kullanmadığını ileri sürdü.

Daha önce Ankara'da aracının içerisinden çantasının çalındığını öne süren Ömer Faruk Ö, 'Çantam çalındığında kimliğim de içerisindeydi. Ondan sonra kimliğimi çalan kişiler üzerime birçok hat almışlar. 'dedi.

Diğer sanıklar da savunmalarında kendilerine atfedilen suçlamaları kabul etmedi.

Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Emine Z, Hayriye P, Fatih T, Yadigar E, Musa D. ve Murat K'nin adli kontrol kararıyla tahliyelerine karar verdi. Dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşma 25 Nisan'a ertelendi.

Öte yandan, mahkeme heyeti, dava kapsamında tutuklu yargılanan Erdoğan T'nin, Kırıkkale'de ikamet etmemesi sebebiyle yetkisizlik kararıyla tahliyesine karar verdi.
Kaynak: AA