İTO Meclis Toplantısı

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar: 'Sayın Cumhurbaşkanımız çok önemli bir çağrıda bulundu. Her işletmenin en az artı bir istihdam sağlamasına yönelik bizlerden bir söz aldı. Ülkemizde 1,5 milyon işletme var. Bu da en az 1,5 milyon kişiye istihdam sağlanması demek' 'Tabii ki İTO 400 bin üyesiyle bu seferberliğin en öndeki neferi olacak. Ben sizlerin adına 500 bin kişi istihdam sözü verdim. Bunu yapabiliriz' '(Trump'ın Çin karşısındaki baskısı) Türkiye gibi alternatif ülkelere hem yatırım, hem de sermaye akımını arttıracaktır' 'İnsanımızın bir birikimi var, yastık atında tutulan, önemli bir tutar söz konusu. Ancak bu servet ekonominin kıyısından dahi geçmiyor. Birikimlerimizi bankalara, sermaye piyasalarına yönlendirerek ekonomimize dönmesini sağlayalım'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istihdam seferberliği çağrısı karşısında İTO'ya büyük görev düştüğünü belirterek, 'Tabii ki İTO 400 bin üyesiyle bu seferberliğin en öndeki neferi olacak. Ben sizlerin adına 500 bin kişi istihdam sözü verdim. Bunu yapabiliriz.' dedi.

Çağlar, İTO’nun şubat ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ocak ayında yaşananların, 2017 yılının çalkantılı geçeceğini gösterdiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldikten sonraki icraatlarına ve bu durumun yarattığı etkilere değinen Çağlar, ABD'den dünyaya karmaşık mesajlar iletildiğini aktardı.

Çağlar, dünyanın Trump'ın icraatlarını tartıştığı sırada Çin'in beklenmedik şekilde küresel ticaretin önderliğine soyunduğunu kaydetti.

AB'de süregelen ekonomik sıkıntıların yanı sıra baş gösteren siyasi olumsuzlukların 60 yıllık AB rüyasını epeyce zorladığını dile getiren Çağlar, Almanya siyasetinin önemli bir koltuk değişiminin eşiğinde olduğunu, İngiltere'nin AB'den çıkış sürecinde kararlı durduğunu ve ABD ile yeni ittifak kurmak istediğini, dünyanın tabiri caizse kaynar bir kazana döndüğünü söyledi.

- 'Trump'ın Çin karşısındaki tavrı Türkiye'ye yatırımı artıracak'

Çağlar, Trump'ın Çin karşısındaki baskısının Asya bloğunu bir miktar yavaşlatacağını belirterek, 'Bu da şüphesiz Türkiye gibi alternatif ülkelere hem yatırım, hem de sermaye akımını arttıracaktır. Ayrıca Trump'ın Amerika'nın rekabet gücünü arttırmak adına dünyada güçlü bir dolar istemeyeceği aşikar. Bu üzerimizdeki kur riskini hafifletecek bir unsur.' diye konuştu.

Başkan Çağlar, Türkiye'nin bir diğer avantajının İngiltere ile AB'nin yollarının ayrılması olduğunu ifade ederek, bölünmeleriyle ticari yaptırımları zayıflayan bu ikilinin yeni planlarında Türkiye'yi gözden çıkaramayacaklarını vurguladı.

Suriye'deki barış çalışmaları, Rusya'nın yeniden büyümeye başlaması ve ABD ile İran geriliminin Türkiye'nin ticari alanda yeniden öne çıkacağı bir süreci işaret ettiğini dile getiren Çağlar, batıdaki gelişmeleri izlerken gözlerini doğuya, Asya ve Afrika'ya çevirmeleri gerektiğini aktardı.

Çağlar, doların TL karşısında son dönemde beklenenden fazla değerlenmesine ilişkin, 'Türkiye üzerinde adeta ekonomik güvenliğimizi tehdit edercesine finansal bir terör dalgası estirilmek istendi. Ancak işe yaramadı.' ifadelerini kullandı.

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu düşürmesini eleştiren Çağlar, Türkiye'nin bunu hak etmediğini söyledi.

- 'Gelin tasarruflarımızı millileştirelim'

Çağlar, 1 Şubat'ta Emlak Konut GYO'nun yüzde 5 peşinatla 240 ay vadeli konut satışı kampanyası başlatıldığını anımsatarak, Küçükyalı'da markalı bir konut projesinin 3 günlük ön talep sürecinde yüzde 70'i aşan satış rakamına ulaştığını ve bunun çok önemli bir rakam olduğunu söyledi.

Başkan Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'İnsanlar tıkır tıkır peşinatlarını ödeyerek bu projelere talep de bulunuyor. Peşinatlarını ödüyor. Ancak bankacılık kesimine baktığınızda mevduatlar da belirgin bir düşüş yok. Demek ki insanımızın bir birikimi var, yastık atında tutulan, önemli bir tutar sözkonusu. Ancak bu servet ekonominin kıyısından dahi geçmiyor. İstihdama dönüşemiyor, üretime katılamıyor. Ben buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin tasarruflarımızı millileştirelim. Birikimlerimizi bankalara, sermaye piyasalarına yönlendirerek ekonomimize dönmesini sağlayalım. Ancak bu şekilde yabancı yatırımcıya olan mecburiyeti hafifletebiliriz.'

Çağlar, üyelerinin sabırsızlıkla beklediği sicil affı yasasının çıktığını, geçmişte yaşadığı sıkıntılar nedeniyle bankalardan kredi almakta zorlananların artık bu zorlukları yaşamayacağını bildirdi.

- İTO'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 500 bin istihdam sözü

Çağlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak geniş katılımlı bir Ekonomi Şurası gerçekleştirdiklerini anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bu şurada iş dünyasının talep ve beklentilerini Cumhurbaşkanımıza ve hükümetimize bizzat arz ettik. Tüm iş dünyası temsilcileri bir aradayken Sayın Cumhurbaşkanımız çok önemli bir çağrıda bulundu. Her işletmenin en az artı bir istihdam sağlamasına yönelik bizlerden bir söz aldı. Bu çok önemli. Ülkemizde 1,5 milyon işletme var. Bu da en az 1,5 milyon kişiye istihdam sağlanması demek. Bakın Türkiye'deki işsiz sayısı zaten toplamda 3 milyon 647 bin. Yani işsiz sayısını neredeyse yarı yarıya azaltmış oluyoruz.

Tabii ki İTO 400 bin üyesiyle bu seferberliğin en öndeki neferi olacak. Baktığımızda istihdamın yüzde 41'i, 5 milyon 233 bin 496'sı, İstanbul'da sağlanıyor. O halde bu çağrının en büyük muhatabı İstanbul iş dünyasıdır. Bu nedenle ben sizlerin adına 500 bin kişi istihdam sözü verdim. Bunu yapabiliriz.'

- 'İster 'zekatım', ister 'hayrım' deyin...'

Çağlar, 500 binlik istihdam sözünü verirken İTO üyelerine güvendiğini belirterek, günün inisiyatif alma günü olduğunu bildirdi.

Bu istihdam seferberliği davetinin lokomotifi olma çağrısında bulunan Çaplar, 'Tüm üyelerimizle birlikte mart ayı sonuna kadar 250 bin kişiye ek istihdam sağlayalım, çünkü bu seferberliğin öncülüğünü yapmak İstanbulumuza yakışır.' diye konuştu.

Çağlar, Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği sözün Resmi Gazete'de yayınlandığını işverene her yeni istihdam için yıl sonuna kadar ayda 667 liralık bir destek söz konusu olduğunu söyledi.

Bu teşvikle birlikte işverenin sadece net ücreti ödeyeceğini, bu rakamın da 1404 TL olduğunu dile getiren Çağlar, bu konuda verilen teşviklerden bahsetti.

Çağlar, 'Arkadaşlar, 1404 TL ile yapacağınız bu ilave istihdama 'Zekatım' deyin, 'Hayrım' deyin ne derseniz deyin. Unutmayın ki bu iş bir beka meselesidir. Milletin birliği, ülkenin dirliği meselesidir.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA