Yıldırım-Serrac Ortak Basın Toplantısı

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac: 'Öncelikle terörle mücadelede sonuç alındıktan ve bütün sıkıntılar bertaraf edildikten sonra vizelerin kaldırılması konusunu gündeme getireceğiz' 'Tüm gayretlerimizle Libya kurumlarını birleştirme ve terörle mücadele çerçevesinde Libya'nın güvenlik ve istikrarının sağlanması hususunda çalışmalar yürütmekteyiz'.

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, terörle mücadelede sonuç alınması ve bütün sıkıntıların bertaraf edilmesinin ardından Türkiye ile vizelerin kaldırılması konusunu gündeme getireceklerini söyledi.

Serrac, Başbakan Binali Yıldırım'la Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ardından Başbakan Yıldırım ile bir araya geldiklerini hatırlatan Serrac, ortak ilgi alanlarına giren birçok hususu ele aldıklarını, güvenlik, ekonomi, siyasi durum ve Libya'daki mevcut durumu görüştüklerini anlattı.

Libya'da siyasi anlaşma olduğunu fakat anlaşmanın yürürlüğe girmesi ve uygulanması noktasında bazı sıkıntılar bulunduğunu ifade eden Serrac, 'Ancak tüm gayretlerimizle Libya kurumlarını birleştirme ve terörle mücadele çerçevesinde Libya'nın güvenlik ve istikrarının sağlanması hususunda çalışmalar yürütmekteyiz.' diye konuştu.

- 'Görüşmelerimiz Libya'ya daha çok güvenlik ve istikrar getirecek'

Türkiye'nin Libya açısından bölgesel ve stratejik öneminin altını çizen Serrac, şunları söyledi:

'Türkiye, Başkanlık Konseyine sürekli destek vermektedir ve görüşmelerimiz sırasında da siyasi anlaşmanın yürürlüğe girmesi ve başarıya ulaşması konusunda destekte bulunacaklarını ifade ettiler.

Bu çerçevede, Türk şirketlerinin çalışmak ve projeler yapmak üzere Libya'ya geri dönmelerini arzu ediyoruz. Şirketlerle ilgili önceki sıkıntıların bertaraf edilmesi için bir komisyon oluşturulması konusunda anlaşmalara ilişkin hususları ele aldık. Elektrik ve enerji konusunda da görüşmeler yaptık. Bu vesileyle de Türkiye'ye şükranlarımı sunmak istiyorum. Söz konusu alandaki şirketler artık projelerini tamamlamak üzere ülkemize gelmekteler.'

Türkiye'nin ülkesindeki büyükelçiliğinin tekrar faaliyete geçmesi konusunda memnuniyet duyduğunu belirten Serrac, Türk Hava Yollarının İstanbul-Trablus seferlerinin başlaması konusunu da gündeme aldıklarını kaydetti.

Serrac, ayrıca aşamalı olarak vizelerin kaldırılması ve Libya vatandaşlarının geçişine kolaylık sağlanması konularını değerlendirdiklerini vurgulayarak, 'Öncelikle terörle mücadelede sonuç alındıktan ve bütün sıkıntılar bertaraf edildikten sonra vizelerin kaldırılması konusunu gündeme getireceğiz.' ifadesini kullandı.

Gelecek dönemde daha da olumlu görüşmeler yapacaklarına yönelik inancını dile getiren Serrac, bunun Libya'ya daha çok güvenlik ve istikrar sağlayacağının altını çizdi.
Kaynak: AA