Yazıcı'dan İlçe Başkanlarına Anayasa Sunumu

AK Parti'de, referandum öncesinde cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci ağızdan doğru şekilde vatandaşlara anlatılması ve 'Söylem birliği' sağlanması amacıyla eğitim çalışmalarına hız verildi Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, 81 ilden Ankara'ya gelen ilçe başkanlarına yeni sisteme ilişkin sunum yaptı.

AK Parti'de, referandum öncesinde cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin birinci ağızdan doğru şekilde vatandaşlara anlatılması ve 'Söylem birliği' sağlanması amacıyla eğitim çalışmaları hızlandırıldı.

Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın katılımıyla ATO Congresium'da, 'AK Parti̇ Ana Kademe İlçe Başkanları İsti̇şare ve Değerlendi̇rme Toplantısı' düzenlendi.

Toplantıda, kampanya sürecinde cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin halka anlatılmasına ilişkin yol haritası ele alındı.

Yazıcı, toplantıda, yeni sistemin birinci ağızdan doğru şekilde vatandaşlara anlatılması ve 'Söylem birliği' sağlanması amacıyla sunum yaptı.

Partilileri bilgilendiren Yazıcı, düzenlemeyi gerekli kılan nedenleri ve yeni sistemin neler getirdiğini paylaştı.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yeni hükümet sistemi inşa edildiğini, bu sistemde yasamayı da yürütmeyi de doğrudan milletin oluşturduğunu belirten Yazıcı, sistemde, kanun yapma tekelinin TBMM'ye ait olacağını, cumhurbaşkanı ve bakanların kanun teklif etme yetkilerinin olmayacağını, kanun teklifini, hiçbir şarta bağlı olmadan sadece milletvekilinin yapabileceğini anlattı.

Yazıcı, TBMM'nin hem çıkaracağı kanunlarla hem de 'araştırma', 'inceleme', 'yazılı soru' ve 'soruşturma' mekanizmalarıyla denetim yetkisini daha etkin biçimde kullanacağını ifade ederek, yeni sistemde cumhurbaşkanının, devletin ve yürütmenin başı olacağını, yürütmedeki iki başlılığın sona ereceğini bildirdi.

Toplantıda, güçlü parlamentonun, diktatörlük eğilimlerine asla izin vermeyeceğini ve yeni sistemde parlamentonun daha güçlü olacağını savunan Yazıcı, parlamentonun koyduğu kanunlar çerçevesinde görev yapabilen, parlamentonun onayladığı bütçe ile sınırlı olarak halka hizmet eden, seçimle gelip seçimle gidecek olan cumhurbaşkanının diktatör olacağını iddia etmenin mantıklı hiçbir izahı olmadığını kaydetti.

Yazıcı, üniter yapının 'Kırmızı çizgi' olduğunu, cumhurbaşkanlığı sisteminin bu yapı korunarak formüle edildiğini, bunlarla ilgili kanunda hiçbir düzenlemenin söz konusu olmadığını belirtti.

'Anayasa değişikliğiyle rejim değiştiriliyor.' iddiasını hayali bir söylem olarak nitelendiren Yazıcı, kanunla yapılan düzenlemenin ana omurgasının, Türkiye'nin rejimiyle değil hükümet modeliyle ilgili olduğunu anlattı.
Kaynak: AA