Vatandaşlar Hayvan Hakları İhlaline Duyarsız Kalmadı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Karşılaşılan hayvan hakları ihlallerinin bildirilmesi için oluşturulan 'hayvanhaklari@ormansu.gov.tr' adresine geçen yıl gelen yaklaşık 15 bin ihbar incelenerek, işleme alındı' 'Bakanlığımızca değerlendirilen ihbarlar, olayın geçtiği yer ve ilgili şahısların tespitinin ardından ilgili yerel birimlerimize iletilerek, gerekli işlemlerin yapılması sağlanmaktadır. İhbar mailleri genel olarak hayvanlara yapılan kötü muameleler, hayvan dövüşleri ve sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik talepleri içermektedir'

ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hayvan hakları ihlalleri nedeniyle vatandaşlardan geçen yıl yaklaşık 15 bin ihbar aldıklarını belirterek, 'İhbar mailleri genel olarak hayvanlara yapılan kötü muameleler, hayvan dövüşleri ve sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik talepleri içeriyor.' dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelindeki hayvan hakları ihlallerinin Bakanlığa hızlı bir şekilde ulaştırılması ve ivedilikle müdahale edilebilmesi amacıyla oluşturulan e-posta adresinin, 2015 Mayıs ayından bu yana kullanıldığını belirtti.

Bakan Eroğlu, 'Karşılaşılan hayvan hakları ihlallerinin bildirilmesi için oluşturulan 'hayvanhaklari@ormansu.gov.tr' adresine geçen yıl gelen yaklaşık 15 bin ihbar incelenerek, işleme alındı. 'Bakanlığımızca değerlendirilen ihbarlar, olayın geçtiği yer ve ilgili şahısların tespitinin ardından ilgili yerel birimlerimize iletilerek, gerekli işlemlerin yapılması sağlanmaktadır. İhbar mailleri genel olarak hayvanlara yapılan kötü muameleler, hayvan dövüşleri ve sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik talepleri içermektedir.' ifadelerini kullandı.

Anadolu kültüründe hayvanlara eziyet etmenin yeri olmadığını vurgulayan Eroğlu, şunları söyledi:

'Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayanan yönetmelik kapsamında hayvanların rahat yaşamalarını, hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek maksadıyla çalışıyoruz. Hayvanların acı, ızdırap ve eziyet çekmelerine sebep olanlara karşı ise kanun çerçevesinde yaptırımlarımızı uyguluyoruz. Hedefimiz hayvanların yaşam haklarının korunmasını ve iyi bir muameleye tabi olmalarını sağlamak.'

Sokak Hayvanları Rehabilitasyonu Projesi çerçevesinde de çalışmaları sürdüğüne dikkati çeken Eroğlu, 'Proje kapsamında, hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi amacıyla Bakanlık olarak ücretsiz hayvan bakım evlerine mikroçip okuyucu, mikroçip ve enjektörü ile kulak küpeleri dağıtıyoruz.' diye konuştu.

Bakan Eroğlu, vatandaşların sokak hayvanlarına karşı duyarlılığını artırmak için hazırladıkları 'Üşüyen Hayvanlar Animasiyon Filmi'nin de sosyal paylaşım sitesi Youtube'dan yayınlandığını bildirdi.
Kaynak: AA