Vali Nayir, Tarihi Germiyan Sokağı'nı İnceledi

Kütahya Valisi Nayir: '7 bin yıllık geçmişiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kütahya, konakları, çeşmeleri, medreseleriyle adeta tarih kokan bir şehir. Sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı Germiyan Sokağı aynı zamanda Osmanlı şehzadelerinin de eğitim yuvasıdır.'

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, '7 bin yıllık geçmişiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kütahya, konakları, çeşmeleri, medreseleriyle adeta tarih kokan bir şehir. Sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı Germiyan Sokağı aynı zamanda Osmanlı şehzadelerinin de eğitim yuvasıdır.' dedi.

Nayir, tarihi evlerin bulunduğu Germiyan Sokağı'ndaki Kütahya İl Özel İdaresi, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi ve Üniversite Vakfı tarafından satın alınarak restorasyonu yapılan Germiyan Konağı, Vakıf Konağı, İrvasa Konağı, Seyhan Konağı, Şapçı Konağı, Karaca Konağı, Kurular Evi, Yılmazlar Evi ve Şekerci Konağı'nda incelemelerde bulundu.

Nayir, burada yaptığı açıklamada, Germiyan Sokağı'nın Anadolu mimarisinin en seçkin örneklerinin sergilendiği Kütahya'nın en eski yerleşim yerlerinden olduğunu söyledi.

Tarihi yapıların geçmişteki canlılığını yeniden kazanması için gerekli çalışmaların hızla sürdürüldüğünü belirten Nayir, şöyle konuştu:

'7 bin yıllık geçmişiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış Kütahya, konakları, çeşmeleri, medreseleriyle adeta tarih kokan bir şehir. Sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı Germiyan Sokağı aynı zamanda Osmanlı şehzadelerinin de eğitim yuvasıdır. Şehzadelerin eğitimine büyük önem veren Osmanlı Devleti döneminde çok sayıda şehzadenin Germiyan Konağı'nda eğitim aldığını biliyoruz. Bize düşen de emanet aldığımız bu ecdat mirasını geleceğe en güzel şekilde aktarabilmek.'

Nayir, kentteki tarihi ve kültürel dokusunun korunması ve Kütahya'nın 'Konaklar Şehri' olarak hafızalara kazınması adına geçmişte başlatılan çalışmaların bugün de etkin bir şekilde sürdürüldüğünü dile getirerek, 'Tarihi Germiyan Beylik ile Özpaçacı konaklarında İl Özel İdaresi tarafından yapılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. İnşallah tarihi iki konağımızın da eski canlılığını kazandıracak ve 2017 yılında hizmete sunacağız.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA