OSBÜK Başkanı Kütükcü, OSB'lerin Sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İletti

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve 11 Bakanın katıldığı Türkiye Ekonomi Şurası’nda organize sanayi bölgelerinin sorunlarını dile getirdi.

OSBÜK Başkanı Kütükcü, OSB'lerin Sorunlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İletti
TOBB’da düzenlenen şurada 310 OSB adına konuşarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan OSB’lerin sorunlarının çözümü için destek isteyen Kütükcü, her fırsatta özel sektörün yanında oldukları için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Türkiye’nin çok özel bir dönemden geçtiğini, bu dönemde Türk sanayisine vizyon katan OSB’lerin üretmeye aralıksız devam ettiklerini ifade eden Kütükcü, "Her dakika, her saniye işimizin başındayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ’istihdam seferberliği’ çağrısının da sonuna kadar arkasında olduklarını bildiren Kütükcü, "Şu anda organize sanayi bölgelerimizde 50 binden fazla işletmede bir milyon 700 binin üzerinde istihdam sağlanıyor. OSB’ler olarak Cumhurbaşkanımızın istihdam çağrısının sonuna kadar arkasındayız. İnşallah devletimizin sunduğu imkanlardan da yararlanarak ilave istihdam sağlamak için tüm gayretimizle çalışacağız" şeklinde konuştu.



Kapasite Kullanımı Teşvik Sistemi önerisi

Konuşmasında OSB’lerin ülkenin en başarılı üretim projesi olduğunun, Türkiye’nin OSB başarısına dünyanın imrenerek baktığının altını çizen Kütükcü, bu başarının daha da artması ve Türkiye’nin daha fazla refah üreten bir ülke olması için OSB’lerin cazibesinin artırılması gerektiğine işaret etti. Sanayi tesislerindeki atıl kapasiteye de dikkat çekerek, teşvik programlarında sadece yeni yatırımların değil mevcut yatırımların da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Kütükcü, "Mevcut yatırımları daha etkin kullanmaya özendirecek, kapasite kullanımını artıracak bir destek sistemine ihtiyacımız var. Hiçbir ilave yatırım yapmadan, birçok tesiste hem üretimi hem de istihdamı 2-3 katına çıkarabiliriz. Artık ülkemizin gündemine Kapasite Kullanımı Teşvik Sistemini de almalıyız" dedi.



Elektrik tedarik şirketleriyle yaşanan zam krizi gündeme geldi

Türkiye Ekonomi Şurası’nda OSB’lerin elektrik tedarik şirketleri ile yaşadıkları sıkıntıları da dile getiren Kütükcü, tedarik şirketlerinin OSB’lerle imzaladıkları sözleşme süresinin devam etmesine rağmen elektriğe yüzde 15-20 düzeyinde zam yapmak istediklerini kaydederek, bu sorunun kalıcı çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan destek istedi. Elektriğin sanayideki en önemli maliyet kalemlerinden birisi olduğunu belirten Kütükcü, elektrik bedelleri üzerinden alınan TRT payı ile doğalgaz bedeli üzerinden alınan ÖTV’nin de kaldırılmasını talep etti.

"Bedelsiz arsa tahsisi uygulaması uzatılmalı"

OSB’lerde bedelsiz arsa tahsisi uygulamasının uzatılması, ot parası uygulamasının kaldırılması, belediye alanı sayılmayan OSB’lerden emlak vergisinin kaldırılması gibi konuları da dile getiren Kütükcü, "OSB’lerdeki 0.70 emsal sınırı çoğu zaman sanayi tesislerinin yerleşimini zorlamakta, çoğu zaman da parsel içlerinde büyük boşluklar oluşturmaktadır. 0.70 emsal değerinin makul bir seviyede artırılması kaynaklarımızı verimli kullanmak adına faydalı bir uygulama olacaktır. Ayrıca bir parselde birden fazla şirketin iş yapması için OSB yönetimlerimize yetki verilmelidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye Ekonomi Şurasına OSBÜK Yönetim Kurulu ve 300’ün üzerinde organize sanayi bölgesinin başkanı da katıldı.

Kaynak: İHA