MTSO, Berlin Fruit Logistica Fuarı'nda Stant Açtı

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), yaş meyve-sebze sektöründe dünyanın en büyük fuarlarından biri olma özelliği taşıyan Fruit Logistica Fuarı’nda bu yıl da stant açtı. Fuarda, Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odaları’nın da katılımıyla Çukurova’nın yaş meyve sebzesi yeni pazarlara güçlü şekilde anlatılacak.

MTSO, Berlin Fruit Logistica Fuarı'nda Stant Açtı
Fruit Logistica Fuarı, Almanya’nın başkenti Berlin’de 25’nci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. 8 Şubat’ta başlayan fuar 10 Şubat’ta sona erecek. Fuara her yıl düzenli katılım gösteren MTSO, bu yıl da 15 metrekarelik standı ile fuardaki yerini aldı. Fuara, Avrupa İşletmeler Ağı (ENN) Projesi kapsamında katılım sağlayan MTSO Heyeti, dünyanın dört bir yanından gelen firmalara ulaşmayı hedefliyor.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Berlin’de fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede, özellikle yaş meyve-sebze ihracatının sıkıntılı bir süreçten geçtiği son dönemlerde alternatif pazarlar bulunması adına bu tür fuarların ayrı bir önem taşıdığını vurguladı. “İhracatta başarıya ulaşmak istiyorsak ihracat yaptığımız ülke yelpazesini genişletmemiz gerektiğini Rusya ile yaşadığımız sıkıntılı süreçte çok daha iyi gördük” diyen Aşut, şöyle devam etti: “Şu anda Rusya ile sorunlarımızı atlatmış olabiliriz, ancak bu durum Rusya ihracatımızın bir anda artacağı ya da önümüzdeki süreçte benzer sorunların yeniden yaşanmayacağı anlamına gelmez. Rusya bizden ürün almadığı dönemde başka pazarlarla anlaşmalarını yaptı. Bu anlaşmalarından sıyrılıp bir anda Türkiye’den eskisi gibi yüksek miktarlarda alım yapmasını beklemek doğru olmaz. Bu nedenle alternatif pazarlarla çalışmamız kaçınılmaz. Geçen yıl beklenilenden daha iyi bir yıl geçirdiysek bunda geçen yıl katıldığımız Fruit Logistica fuarıyla birlikte gelen yeni temasların rolü büyüktür. Bu nedenle bu yıl ki katılımı da oldukça önemsiyoruz. Burada dünyanın dört bir yanından gelen sektör temsilcileriyle kurulacak temaslar, önümüzdeki süreçte ihracatımıza yansıyacak büyük rakamların ilk adımıdır. Ayrıca Adana Ticaret Odası ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odaları da burada. Hep birlikteyiz. El birliği ile bölge yaş meyve sebzesini burada tanıtma arzusundayız. Yalnızca İçel’in değil, Çukurova’nın yaş meyve sebzesini dünyaya anlatıp bölgesel gücümüzü artırmak istiyoruz.”

İçel Heyeti, Berlin’de yoğun temaslarda bulunacak

Öte yandan, Berlin’e gitmeden önce kurulan temaslar çerçevesinde ilk gün fuarda çeşitli ülkelerin stant temsilcileriyle görüşmeler yapacak olan İçel Heyeti, ardından Berlin Yaş Meyve Sebze Hali’ni ziyaret edecek. Berlin Hal’inde iyi uygulama olarak altyapısı güçlü bir firma olan Weihe Firması ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunacak olan heyet, Almanya ziyaretleri kapsamında daha sonra Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileriyle bir araya gelecek. Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın da eşlik edeceği bu görüşmede, katılımcılar yaş meyve sebze sektöründe faaliyet gösteren 15 Alman firması ile ikili iş görüşmeleri yapacak. Temaslar, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’nin ziyaret edilerek ticaretin ve yatırımların karşılıklı artırılabilmesine yönelik görüş alışverişi yapılmasıyla sona erecek.

Geçen yıl 130 farklı ülkeden 70 bin ziyaretçinin katıldığı Fruit Logistica Fuarı’na 83 farklı ülkeden 2 bin 884 yabancı firma stantlı katılım gerçekleştirmişti. Fuarda ev sahipliği yapan firmalar; taze meyve ve sebzeler, kurutulmuş meyve ve kuruyemişler, ambalajlama ve etiketleme, ulaştırma ve lojistik sistemleri, taşıma ve depolama, basın ve medya, bilgisayar ve internet çözümleri, yetiştiricilik sistemleri alanlarında faaliyet gösteriyor.
Kaynak: İHA