Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Açıklaması

TBMM Genel Kurulu’nda hükümet adına söz alan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Ortaya çıkan tehdit ve tehlikeler karşısında 2008 yılından günümüze kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince alınan birçok kararla deniz haydutluğu ile ortak mücadele ve uluslararası toplumun yakın ilgisi ve eş güdümünü kolaylaştıracak bir meşruiyet tesis edilmiştir" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda hükümet adına söz alan Yılmaz, Aden Körfezi, Somali karasuları konusunda Başbakanlık Tezkeresi hakkında konuştu.

Yılmaz, bölgenin deniz ticaretinin vazgeçilmez bir bölgesi olduğunu hatırlatarak, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz, Aden Körfezi’nden yılda 22 bin adet geminin geçiş yaptığını söyledi.

Yılmaz, "Bu geçişler dünya ticaretinin yüzde 14’üne, yaklaşık 1.8 trilyon dolara karşılık gelmektedir. Dünya petrol ticaretinin yüzde 26’sına yıllık yaklaşık 316 milyar dolara tekabül etmektedir. Tüm bunlara yanında Avrupa’ya giden petrolün yüzde 30’u, Amerika Birleşik Devletleri’ne ve Avrupa’ya giden petrolün yüzde 18’i yine bu bölgeden geçmektedir" ifadelerini kullandı.

Türk dış ticareti bakımından Aden Körfezi’nin hayati öneme haiz olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye’nin toplam 33 ülke ile ithalat ve ihracat gerçekleştirdiği bu güzergahtan geçen ticaret gemileri ile aktarılan ticaret hacmi 80 milyar ABD Dolarıdır. Bu ticaret hacmimizin yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Ortaya çıkan tehdit ve tehlikelere karşısında 2008 yılından günümüze kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyince alınan birçok kararla deniz haydutluğu ile ortak mücadele ve uluslararası toplumun yakın ilgisi ve eş güdümünü kolaylaştıracak bir meşruiyet tesis edilmiştir. Somali hükümeti ile işbirliği içinde olmak kaydıyla Birleşmiş Milletler üyesi ülkelere deniz haydutluğu konusunda gerekli tüm önlemleri alma konusunda yetki verilmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz şunları kaydetti:

"Ülkemiz deniz haydutluğu ile mücadelede sürdürdüğü çabaların yanı sıra diğer alanlarda Somali’ye muhtelif yardımlarına devam etmektedir. Somali 19 Ağustos 2011 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu dönemde bu ülkeye yaptığı tarihi ziyarette uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmiştir ve o günden sonra da uluslararası gündemin bir parçası olmuştur. Bu çerçevede, Somali’yi insani yardım, kalkınma ve alt yapı projeleri ile siyasi uzlaşma, askeri ve güvenlik alanlarında destek vermekteyiz. Türkiye-Somali ilişkileri, Osmanlı İmparatorluğu dönemine uzanan bir geçmişe sahiptir. Somali’de 1979 yılında açılan ancak yaşanan iç savaş sebebiyle 1991 yılında kapatılan Mogadişu Büyükelçiliğimiz 2011 yılında tekrardan açılmıştır. Somali son dört yıldır Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ilk üç ülke arasında bulunmaktadır."
Kaynak: İHA