Merkel-Vazquez Görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: 'G20 Zirvesi'nde Dünya Ticaret Örgütü de konuğumuz olacak. O zaman yeni ABD yönetiminin önceliğinin nerde olduğunu da açık bir şekilde göreceğiz' Uruguay Devlet Başkanı Vazquez: 'ABD’nin ve başkanının bazı uygulamalarından dolayı çok endişeliyiz'

BERLİN – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hamburg kentinde temmuz ayında düzenlenecek G20 Zirvesi'nde yeni ABD yönetiminin ticaretteki önceliklerinin nerede olduğunun görüleceğini söyledi.

Merkel, başkent Berlin'de Uruguay Devlet Başkanı Tabare Vazquez ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, AB ile Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerin hızlı bir şekilde sonuçlanmasını istedi. Bu konuda hareketlilik yaşanmasından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade eden Merkel, şimdi Brüksel'de MERCOSUR ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması konusundaki görüşmelerin ilerletileceğini belirtti.

ABD ile bu konudaki görüşmelerin yürümediğine veya yavaş ilerlediğine işaret eden Merkel, AB'nin diğer ticaret anlaşmalarını hızlı bir şekilde müzakere etmesi gerektiğini söyledi.

Almanya'nın dönem başkanlığında yapılacak G20 Zirvesi'nde serbest ticaret konularının da ele alınacağına dikkati çeken Merkel, 'G20 Zirvesi'nde Dünya Ticaret Örgütü de konuğumuz olacak. O zaman yeni ABD yönetiminin önceliğinin nerede olduğunu da açık bir şekilde göreceğiz.' dedi.

Merkel, Japonya, Hindistan ve Avustralya ile serbest ticaret anlaşmalarının da müzakere edilmesine devam edildiğini anımsattı.

Vazquez de ülkesinin 18. ve 19. yüzyılda Avrupa ülkelerinden gelen insanlarla zenginleştiğini belirterek, Uruguay’ın göç ülkesi olduğunu söyledi. Bundan dolayı dünyadaki göçmenlerin dramını anlayabildiğini ifade eden Vazquez, “Biz duvarların inşa edilmesini kabul etmiyoruz. Biz ülkeler arasında köprülerin kurulmasını istiyoruz. Etnik kökenden veya dini sebeplerden dolayı belirli grupların ayrımcılığa uğramasından yana değiliz. Halkın kardeşliğini ve barışçıl çözümler istiyoruz. Bu nedenle ABD’nin ve başkanının bazı uygulamalarından dolayı çok endişeliyiz.” şeklinde konuştu.

Ülkesinin ticari engellerin azaltılmasından yana olduğunu aktaran Vazquez, AB ile MERCOSUR ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını istedi.
Kaynak: AA