Kvirikaşvili'den Rusya'ya Güney Osetya Tepkisi

Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili: 'Rusya, Gürcistan'ın barış ve uzlaşının sağlanması çabalarına karşı maalesef işgal ettiği Gürcistan bölgelerini izole ederek bu toprakların ilhakı yönünde adım atıyor'.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın ayrılıkçı Devlet Başkanı Leonid Tibilov'un, Güney Osetya isminin 'Alania' olarak değiştirilmesi girişimine tepki gösteren Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Rusya'nın asıl niyetinin Gürcü topraklarını ele geçirmek olduğunu savundu.

Rusya'nın desteklediği Güney Osetya'nın ayrılıkçı Devlet Başkanı Tibilov'un girişimiyle Güney Osetya'nın adının Alania olarak değiştirilmesi için halk oylaması ve sözde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı yönündeki söylentilerle ilgili açıklama yapan Kvirikaşvili, Tibilov'un girişimin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Konu üzerinde yazılı açıklama yapan Kvirikaşvili, Gürcistan hükümetinin barış politikasına, Rusya'nın provokasyon eylemiyle karşılık verdiğini ifade ederek 'Rusya, işgal hatlarıyla birbirinden ayrılmış toplumlar arasında Gürcistan'ın barış ve uzlaşının sağlanması çabalarına karşı maalesef işgal ettiği Gürcistan bölgelerini izole ederek bu toprakların ilhakı yönünde adım atıyor.' ifadesini kullandı.

Kvirikaşvili, 'Rusya Federasyonu'ndaki bir bölgenin benzer isminin Güney Osetya'ya verilmesi girişimi bunun kanıtıdır. Bu girişim, işgal gücünün Gürcistan'ın ayrılmaz parçası olan bu toprakları kendi topraklarına dönüştürme niyetini ortaya koymaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

İşgal altındaki topraklarda, etnik temizlik yapılarak binlerce kişinin yerlerinden edildiği bölgede referandum düzenlenmesinin uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu vurgulayan Kvirikaşvili, Rusya'nın, egemen devletin toprak bütünlüğüne karşı kışkırtıcı eylemler düzenleyerek yasa dışı ilhak adımları attığını savunarak uluslararası toplumu bu durumu engellemeye çağırdı.

Rus haber ajansı Ria Novosti, iki gün önce, Güney Osetya'nın ayrılıkçı Devlet Başkanı Tibilov'un, 9 Nisan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanı sıra Güney Osetya isminin Alania olarak değiştirmesi için plebisit yapacağını bildirmişti.

Kaynak: AA