KOSGEB'den Şırnak'ta İşletmelere 10,3 Milyon Liralık Destek

KOSGEB geçen yıl ilde terör ve yangın gibi afetlerde zarar gören işletmelere 10 milyon 338 bin lira destek sundu KOSGEB İl Müdürü Çakar: 'Valilik ve Kaymakamlıkça zararı belgelenen 70 işletmemize faizsiz kredi ve hibe desteği sağladık'.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığınca (KOSGEB) geçen yıl ilde terör saldırılarında ve yangın gibi afetlerde zarar gören işletmelere 10 milyon 338 bin lira destek sağlandı.

KOSGEB İl Müdürü Eşref Çakar, ilde geçen yıl sunulan destekler ile bu yıl gerçekleştirmeyi planladıkları hedefleri AA muhabirine anlattı.

Çakar, gençlerin aktif iş gücüne katılımı ve istihdam artışı için İŞKUR, Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası ve Dicle Kalkınma Ajansı ile koordineli olarak uygulamalı girişimcilik eğitimi verdiklerini söyledi.

Terörden zarar gören imalatçı KOBİ'lere 100 bin lira faizsiz kredi ve makine teçhizat desteği sağlandığını dile getiren Çakar, 'Valilik ve Kaymakamlıkça zararı belgelenen OSB'de bulunanlar da dahil 70 işletmemize faizsiz kredi ve hibe desteği sağladık.' dedi.

Geçen yıl aralık ayında Türkiye genelinde 15 bin işletmeye dağıtımı planlanan 50 bin lira üst limitli işletme destek kredisinden ilde 44 işletmenin faydalandığını anlatan Çakar, bu işletmelere 2 milyon 200 bin lira faizsiz kredi desteği sağlandığını kaydetti.

Çakar, imalatçı işletmelerin alacakları yeni ve yerli makine için de il genelinde başvuruda bulunan 3 işletmeye toplamda 1 milyon 403 bin lira faizsiz kredi desteği imkanı sağladıklarını belirtti.

- 18 kursta 466 kişiye sertifika

Girişimcilere sertifikalı eğitim de verdiklerine işaret eden Çakar, merkez ve bağlı ilçelerde düzenlenen toplam 18 uygulamalı sertifikalı girişimcilik kursunda 466 kişinin belge aldığını aktardı.

Çakar, sertifika alan 13 girişimciye 223 bin 480 lira hibe desteği sağladıklarını söyledi.

Bu yıl Şırnak’ta terör olayları nedeniyle mağdur olan işletmelere verilen desteklerin artırılması çalışmalarına ağırlık vereceklerini ifade eden Çakar, destekler için merkez ve bağlı ilçelerin bazı kuruluşları ile protokol imzaladıklarını bildirdi.

Çakar, imzalanan protokollerle 11 sınıfta 300 kişilik uygulamalı girişimcilik eğitimi verilmesi için kurslar açıldığını anlatarak, sertifikasını alarak işini kuran ve iş planını sunan 20 yeni girişimciye bu ay ilgili komisyon tarafından destekleme kararı verildiğini, bu girişimcilere en geç mart ayı içinde girişimci başına üst limiti 50 bin lira olacak şekilde hibe desteğinde bulunulacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA