'Kar Kaplanları' Vatan Savunmasında

Mehmetçik, Irak sınırının sıfır noktasındaki Şemdinli'de hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü 2 bin 865 rakımlı Mirgesav Dağı ve 2 bin 640 rakımlı Gedik Tepe üs bölgelerinde yer yer 7 metreyi bulan karda vatan savunması için nöbet tutuyor Vali Toprak: 'Mehmetçik vatan savunmasını canı pahasına yerine getiriyor. Komutanlarının komutası altında zor iklim şartlarında, ülkemizin sıfır noktasında soğukla mücadele ederek sınırdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı tetikte ve hazır bekliyor'

YILMAZ KAZANDIOĞLU - NECMİ ERTUŞ - Mehmetçik, Hakkari'nin Irak sınırının sıfır noktasındaki Şemdinli ilçesinde, hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü bölgede vatan savunması yapıyor.

Güvenlik güçleri, Şemdinli 34'üncü Hudut Tugay Komutanlığına bağlı 2 bin 865 rakımlı Mirgesav Dağı ve 2 bin 640 rakımlı Gedik Tepe üs bölgelerinde zorlu hava ve doğa şartlarına rağmen görevini başarıyla sürdürüyor.

Devletin her türlü imkanı seferber ettiği Mehmetçik, hava sıcaklığının sıfırın altında 35 dereceye kadar düştüğü bölgede kurduğu güneş enerjisi sistemi ile kendi elektriğini üretip kendi mutfağında yemeğini hazırlıyor, ekmeğini pişiriyor.

- 7 metre karda vatan savunması

Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılı operasyonları sonucu teröristlerden temizlenen stratejik öneme sahip üs bölgelerinde görevli Mehmetçik, oluşabilecek terör tehdidine aman vermiyor.

Kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu üs bölgelerinde vatan savunması yapan askerler, 24 saat nöbet tutarak sınırdaki en ufak hareketliliği takip ediyor.

Metrelerce yükseklikteki kardan tüneller açarak birbirine bağladığı mevzilerde ağır silahlarla görev yapan Mehmetçik, yine bu tünellerden geçerek dinlenme alanlarına ulaşıyor.

Türk milletinin huzuru ve vatanın bölünmez bütünlüğü için adeta kar altında yaşayan Mehmetçik, dondurucu soğuğa rağmen elleri tetikte bekliyor.

Terör örgütünün sözde 'gümrük noktası' olarak kullandığı ve vatandaşlardan haraç aldığı Türkiye-Irak sınırının kesiştiği bölgede bulunan Hacı Bey Çayı'nı kontrol altına alan güvenlik güçleri, terör örgütünün finans kaynağına büyük darbe vurdu.

Irak'ın kuzeyinde bulunan terör örgütü PKK'ya ait Hakurk kampının çıkış noktası olan bölgede Ari ve Kanireş kampını da kontrol altında tutan Mehmetçik, teröristlerin ülkeye girebileceği noktaları da kapattı.

- Vali Toprak, 'kar kaplanları'nı ziyaret etti

Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Mirgesav Dağı ve Gedik Tepe üs bölgelerinde fedakarca görev yapan güvenlik güçlerini ziyaret etti.

Komutanlardan bölgeyle ilgili bilgi alan Toprak, kar altında mevzilerde nöbet tutan askerlerle sohbet etti.

Mehmetçik kar üzerine kurulu 'Gedik Kafe'de vali ve beraberindekilere çay ikramında bulundu.

Açılan kar tünellerinden geçerek askerlerin dinlenme, mutfak ve ihtiyaçlarını giderdikleri alanları inceleyen Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü PKK'nın 'Hakurk' diye adlandırdığı bölgenin önünde bulunduklarını söyledi.

Toprak, 'Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ekim ayının 14-15'inde bu bölgeye çıkarak, 2010 yılından beri çıkılmayan bu noktalara gelerek, önce kendileri yerleşti. Daha sonra bir kaç haftada kasım başına kadar komutanlarının komutası altında buraya yol yaptılar, kışlık erzaklarını, silahlarını, mühimmatlarını temin edecek şekilde buraya yerleştiler.' dedi.

- 'Her türlü tehlikeye karşı hazırlar'

Vali Toprak, Mehmetçik'in kış ayını Irak'a sıfır noktada bulunan üs bölgelerinde geçirdiğini anlattı.

Yolların yapılmasıyla üs bölgelerine 18 konteynır, banyo, tuvalet ve seyyar mutfak getirildiğini vurgulayan Toprak, şunları kaydetti:

'Mehmetçik vatan savunmasını canı pahasına yerine getiriyor. Komutanlarının komutası altında zor iklim şartlarında, ülkemizin sıfır noktasında soğukla mücadele ederek sınırdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı tetikte ve hazır bekliyor. Devletimizin terör örgütüne yönelik çok önemli ve kararlı mücadelesi kapsamında paşalarımızın, generallerimizin, subaylarımızın, astsubaylarımızın komutasında kahraman Mehmetçiğimiz, ülkemizin bu en uç noktasında, öncelikle Hakkarimizin, sonra bölgemizin ve en sonunda da bütün ülkemizin güvenliği için her türlü zorluğa göğüs gererek, her türlü saldırıya ve vatan savunmasına hazır bekliyor.'

- 'Canları pahasına ülkeyi savunuyorlar'

Sınırın sıfır noktasından Türkiye'ye mesaj veren Toprak, 'Rahat etsinler, huzurlu olsunlar. Mehmetçiğimiz, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet teşkilatımız, canları pahasına ülkeyi savunuyorlar ve savunmaya da devam edecekler.' dedi.

Toprak, vatanın emniyeti için kış boyunca bölgede 24 saat görev yapan komutanlara ve Mehmetçik'e en kalbi duygularla teşekkür etti.

Vatandaşların kalbinin bu bölgede atığını ifade eden Toprak, 'Biz bu sevgiyi, ilgiyi ve hasreti buradaki arkadaşlarımıza da iletmek istiyoruz. Gerçekten bütün milletimizin gözü kulağı burada, Mehmetçiğimizin yanında.' diye konuştu.

Ziyarete Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel, Şemdinli Kaymakamı Muhammet Fuat Türkman, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç, Şemdinli 34. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Erdoğan Baykal, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu da katıldı.
Kaynak: AA