İzmir'deki FETÖ/PDY Davaları

Birleştirilen 2 davada tutuklu 5 sanıktan 4'ü tahliye edildi.

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında birleştirilen 2 davada tutuklu 5 sanıktan 4'ü tahliye edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, terör örgütüne finansal destek sağlanmakla suçlanan 1'i tutuklu 3 sanığın yargılandığı dava ile terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütüne finansal destek sağlanmakla suçlanan 4 tutuklu sanığın yargılandığı davalar birleştirildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Emir Ağbaş, Gökhan Arslan, Muin Altın, Mehmet Yıldız ve Bilgehan Şentürk ile tarafların avukatları katıldı.

Sanıklardan Bilgehan Şentürk, 7 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, örgüte finansal destek sağlamakla suçlanan Emir Ağbaş'ın yönetici asistanı olarak çalıştığını, bu dönemde onun özel işlerindeki yardımcılığını yaptığını ve hukuksuz bir hareketini görmediği için onun mali işlerini yürütürken güven sorunu yaşamadığını söyledi.

Şentürk'ün avukatı Mert Yönder ise Şentürk'ün Ağbaş'ın getir götür işlerini yapan elemanı olduğunu ve bu sebeple mali işlerini sorgulamadığını ifade ederek, müvekkilinin konumu itibarıyla katıldığı iddia edilen toplantılarda yer almasının mümkün olmadığını, bu nedenle tahliyesini talep ettiğini kaydetti.

Tutuklu sanıklardan Muin Altın, hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu ve tanık beyanlarının tahmin üzerinden gittiğini savunarak, tahliyesini talep etti.

Tutuklu sanıklardan Mehmet Yıldız ise eğitimci olduğunu ve 'terör' kelimesiyle anılmaktan dolayı çok üzgün olduğunu dile getirerek, suçlamalardan dolayı psikolojik tedavi gördüğünü ve tahliyesini istediğini ifade etti.

Muin Altın'ın avukatı Andaç Şükrü Zaloğlu, soruşturmanın başından beri hukuka aykırı olduğunu düşündüklerini öne sürerek, tanıkların poliste verdiği ifadeler ile duruşmada verdiği ifadeler arasında çelişkiler olduğunu kaydetti.

Emir Ağbaş'ın avukatı Serhat Ortapınar, iddianamede çok ciddi eksiklikler olduğunu ve müvekkilinin hakkındaki suçlamalara dair hiçbir somut veri bulunmadığını dile getirerek, Ağbaş'ın tahliyesini talep etti.

Emir Ağbaş ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) katıldı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Ağbaş, tahliye edilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, Emir Ağbaş'ın tutukluluğunun devamına, diğer tutuklu sanıkların tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 18 Şubat'ta, FETÖ/PDY'nin finans ayağına yönelik operasyonda, ABD'den dönen iş adamı Emir Ağbaş ile Mehmet Çelikarslan, Adnan Menderes Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı. Yürütülen soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 3 sanık hakkında, 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' ve 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet' suçlamasıyla 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

Ekim 2016'da görülen ilk duruşmada, firari sanık Selami Başaran hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
Kaynak: AA