Hayvanlarını Besleyebilmek İçin Hayatlarını Tehlikeye Atıyorlar

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde hayvancılar, hayvanlarını besleyebilmek için kar kalınlığının 3 metreyi bulduğu yüksek rakımlı dağlara çıkarak, burada yaz aylarında biriktirip, kuruttukları otları kızaklarla köylere indiriyor. Soğuk terler döken hayvancılar, hayatlarını riske atıyor.

Hayvanlarını Besleyebilmek İçin Hayatlarını Tehlikeye Atıyorlar
Türkiye’nin Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı köylerde hayvancılıkla uğraşan köylüler, hayvanlarını besleyebilmek için hayatlarını riske atıyor. Yüksek rakımlı dağlarda yaz aylarında ot biriktirerek, kurutan köylüler, bunları kış aylarında köylere indirebilmek için büyük güçlükler çekiyor. Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi, hava sıcaklığının ise eksi 15 dereceyi bulduğu bölgede ot getirebilmek için tehlikelere aldırış etmeden saatlerce yürüyen köylüler, soğuk terler döküyor.

Köylülerden Abdullah Oğurlu, her yıl bu işi yaptıklarını belirterek, “Yaz aylarında biçmiş olduğumuz samanları bölgenin en yüksek dağının zirvesinde muhafaza ettik. Şimdi de akrabalarımız ve çocuklarımla beraber bu dağa tırmandık. Her yıl bu çileyi çekiyoruz ancak alıştık. Şimdi bu samanları götürüp keçilerimize vereceğiz” dedi.

Mecit Oğurlu ise gelenek olduğu için her yıl bu çalışmayı yaptıklarını anlatarak, “Tehlikeli bir iş ama mecburuz. Üstelik çığ üstünden geldik tepeleri ve taşları aştık, devrilen samanlarımız oldu. Allah’a şükür kazasız belasız geçti” diye konuştu.

Kaynak: İHA