Hamas'ın Elindeki İsrail Askerleri

Hamas Siyasi Büro Üyesi Ebu Merzuk:'Gazze'de esir alınan İsrailli askerler hakkında bilgi almak için bazı devletler Hamas'la iletişime geçti. Bu devletlere cevabımız İsrailli esirlerle ilgili yeni bir aracıyla görüşmelere başlamak için İsrail'in son esir takasına saygı duyması gerektiği oldu'

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Gazze'de alıkonulan İsrailli askerler hakkında bilgi almak için bazı devletlerin kendileriyle temas kurduğunu belirtti.

Ebu Merzuk, Hamas'ın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, 'Gazze'de esir alınan İsrailli askerler hakkında bilgi almak için bazı devletler Hamas'la iletişime geçti. Bu devletlere cevabımız, söz konusu İsrailli esirlerle ilgili yeni bir aracıyla görüşmelere başlamak için İsrail'in son esir takasına saygı duyması gerektiği oldu.' ifadelerini kullandı.

İsrail ve Arap medyasında son günlerde yer alan haberlerde İsrail yönetiminin aracılar vasıtasıyla Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına yeni bir esir takası teklif ettiği öne sürülmüştü.

Kassam Tugayları geçen yıl nisan ayında elinde 4 İsrail askeri olduğunu açıklamış, askerlerin durumu hakkında ise bilgi vermemişti.

İsrail, önce söz konusu askerlerden Hadar Goldin ve Oron Şaul'un 2014'teki Gazze savaşında öldüğünü duyurmuş, ancak Savunma Bakanlığı geçen haziran ayında askerlerin durumunu 'kayıp ve esir' olarak değiştirmişti.

Hamas, elindeki İsrailli askerler hakkında bilgi vermek için, esir takası anlaşmasıyla serbest bırakıldıktan sonra yeniden tutuklanan Filistinlilerin salıverilmesini şart koşuyor.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu olduğu belirtiliyor.
Kaynak: AA