Edirne'de 'Ruhuna Sağlık Projesi'

Edirne'de, Engelliler Destek Programı kapsamında başlatılan 'Ruhuna Sağlık Projesi'nin kapanış toplantısı düzenlendi.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, Edirne 1. Murat Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet üreten Edirne Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) hastalarının iyileştirilmesi, rehabilitasyonu, yaşamsal becerilerinin artırılmasını ve bu sayede toplumsal bütünleşmeye katkı sağlanmasını hedefleyen proje, 12 ayda tamamlandı.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Emrah Erten, Edirne TRSM'deki toplantıda yaptığı konuşmada, proje sayesinde mutfak, bilgisayar, spor ve çok amaçlı atölye olmak üzere 4 atölye oluşturulduğunu belirtti.

132 sağlık personeline 'ruhsal engelli hastalara yaklaşım' eğitimi verildiğini aktaran Erten, şunları kaydetti:

'72 hasta yakınına, kronik ağır ruhsal problemi olan hastaları daha iyi anlamaları ve tedaviye destek olmaları amacı ile 8 ayrı başlık altında eğitimler verildi. TRSM’ye kayıtlı 65 bireyin, bağımsız yaşam becerileri, sanatsal, sportif etkinlikleri içeren alanlarda eğitim almaları sağlandı ve bu eğitimler sonunda sertifikalar verildi. Yine farkındalık ve görünürlük kapsamında 2 bin broşür, 200 afiş bastırılarak çeşitli etkinliklerde kullanıldı. Halihazırda merkeze kayıtlı 35 ruhsal engelli bireyin mis sabun, yağlı boya resim, ahşap boyama, bilgisayar ve spor eğitimlerine devam ettiği belirtilirken, bu dönem eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere de tören sırasında sertifikaları yetkililerce takdim edildi. Proje faaliyetleri dışında TRSM de e-KPSS hazırlık kursu, bahçe düzenlemeleri, hobi bahçesi çalışmaları gibi faaliyetler yürütüldü.'

Hasta, hasta yakınları ve çalışanların katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, bilgisayar atölyesi açılışı yapılarak tüm atölyeler davetliler tarafından ziyaret edildi.

Toplantıya, Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, İl Sağlık Müdür Vekili Kamil Sani Öngören, İdari Hizmetler Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Devlet Hastanesi Yöneticisi Uzman Dr. Selahattin Kat katıldı.

Kaynak: AA