Donan Gölde Tehlikeli Balık Avı

Van'ın Gürpınar ilçesinde yaşayan vatandaşlar, yüzeyi yaklaşık bir metre buz tutan Zernek baraj gölünde tehlikeye aldırış etmeden balık tutuyor Balıkçı Doğal: 'Buzla kaplı gölün tam ortasında durarak balık çıkarıyoruz. Havalar birkaç gündür güneşli gidiyor. Böyle giderse en fazla iki hafta daha buz üstünde avlanırız çünkü artık kırılma riski başlıyor'

ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Gürpınar ilçesinde yaşayan vatandaşlar, yüzeyi buz tutan Zernek baraj gölünde tehlikeyi göze alarak balık avlıyor.

Günün ilk ışıklarıyla yüzeyi buz tutan göle gelen balıkçılar, kazma, kürek ve demir çubuklarla buzu kırarak ağlarla sazan, alabalık ve ıstakoz tutuyor.

Göldeki tehlikeye aldırış etmeden haftada 30-40 kilogram balık avlayan vatandaşlar, bunların kilogramını 8-15 liraya satarak geçimlerini sağlıyor.

- 'Buzu kazma kürekle kırıyoruz'

Balıkçılarından Hikmet Doğal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıldır baraj gölünde avlandığını söyledi.

Yazın kayıkla açılarak tuttukları balıkları, kışın buzları kırarak avladıklarını anlatan Doğal, şöyle konuştu:

'Göle attığımız ağların uçlarına şamandıra bağlıyoruz. Bu sayede göl buzlansa da ağımızın yerini kolayca bulabiliyoruz. Buz tutan gölde şamandıraların bulunduğu noktaları kazma ve kürekle kırıyoruz. Ağın bir ucuna ip bağlayıp diğer ucundan çekiyoruz. Bu sayede balık dolu ağı çekerken, ikinci defa suların altına göndermek için ipi kullanıyoruz. Bazen ağımız dolu geliyor bazen de hiç yakalayamadığımız oluyor. Haftada bir iki kez gelip ağlarımızı kontrol ediyoruz.'

- 'Buzun kırılma riski başlıyor'

Balıkçılardan Emrullah Doğal ise yüzeyi buzla kaplı gölde balık avlamanın risklerinin farkında olduklarını anlattı.

Tehlikeye rağmen geçimlerini bu işle sağladıklarını dile getiren Doğal, 'Buzla kaplı gölün tam ortasında durarak balık çıkarıyoruz. Havalar birkaç gündür güneşli gidiyor. Böyle giderse en fazla iki hafta daha buz üstünde avlanırız çünkü artık kırılma riski başlıyor.' dedi.

Doğal, dolu ağları çekerken büyük mutluluk duyduklarını, yakaladıkları balıkları Van-Hakkari karayolu üzerinde kurdukları tezgahlarda sattıklarını ifade etti.

Kaynak: AA