CHP İstanbul Milletvekili Tanal Açıklaması

'Kamu görevlilerinin parti farkı gözeterek, bazı partilerin yararına diğerlerinin aleyhine, zararına oluşabilecek seçim propagandası yapmaları suçtur'.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kamu görevlilerinin parti farkı gözeterek, bazı partilerin yararına, diğerlerinin aleyhine ve zararına oluşabilecek seçim propagandası yapmalarının suç olduğunu söyledi.

Tanal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, anayasa değişikliğine ilişkin kamu görevlilerinin 'evet' kampanyasına katılmasını eleştirdi.

Anayasa ve Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddelerini anlatan Tanal, referanduma ilişkin sosyal medya aracılığıyla paylaşımlarda bulunan DSİ 2. Bölge Müdürü ve yardımcısı hakkında Orman ve Su İşleri Bakanlığına; 5 kaymakam hakkında ise İçişleri Bakanlığına şikayette bulunduğunu belirtti.

Tanal, şöyle devam etti:

'Seçim süreci nedeniyle kampanyaya katılan kamu görevlileri gerek işledikleri suçları gizlemek için gerek tayin, terfiden dolayı suç işliyorlar. Bunun takipçisi olacağız. Kamu görevlilerinin, siyasi iktidara bağlı olmamaları sadece ve sadece anayasa ile devlete bağlı olmaları gerekmektedir. Siyasi iktidarlara bağlılığı devam ettirirlerse hukuk dışına çıkmış olurlar. Bu da anayasal bir suçtur.

Siyasi iktidarlara bağlılık bir disiplin suçunu, memuriyetten ihracı gerektirir. Kamu görevlilerinin parti farkı gözeterek, bazı partilerin yararına diğerlerinin aleyhine, zararına oluşabilecek bu şekildeki seçim propagandası yapmaları suçtur.'

Bir gazetecinin 686 Sayılı KHK ile meslekten ihraç edilen akademisyenlere ilişkin sorusunu yanıtlayan Tanal, ihraç edilenlerin arasında Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu'nun da bulunduğunu, Kaboğlu'nun Türkiye'de demokrasinin, hukuk devletinin ve özgürlüklerin gelişiminde hep mücadele eden bir bilim insanı olduğunu söyledi.

Marmara Hukuk Fakültesi denildiği zaman akla Kaboğlu'nun geldiğine dikkati çeken Tanal, 'Marmara Hukuk Fakültesinde kendi yandaşlarına kadro açmak için hukuki olmayan siyasi amaçlarla yapılan bir operasyondur. Bu operasyon, olağanüstü halin gereklerinden olan KHK'nın çıkma amacı ile bağdaşmamaktadır.' görüşünü savundu.

Mahmut Tanal, KHK'ların Meclise getirilmediğini ve sürenin geçmesinden dolayı mevcut olan bu KHK'ların yok hükmünde olduğunu öne sürdü.

Kaynak: AA