Çetin Kış Şartları Besicileri Zor Durumda Bıraktı

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Oral: 'Besiciler hayvanlarını yaklaşık 2 aydır dışarıya çıkartamadıklarından dolayı ellerindeki kaba yemleri bitmiştir. Yazın 56 liraya aldığımız samanı şuan 1012 liraya alıyoruz. Yazın 9 liraya aldığımız otun balyası da şuan 17 liraya çıkmış durumda'

Türkiye genelindeki soğuk ve yağışlı hava, besicileri olumsuz etkiledi.

Sonbahar mevsiminde besicilerin stok yaptığı kaba yemleri, çetin kış şartları nedeniyle tükendi. Bir çok besici uygun fiyata saman ve ot bulmak için yoğun çaba harcıyor.

Üreticiler yaz mevsiminde 5-6 liraya satılan saman balyalarını, çetin kış şartları nedeniyle 10-12 liraya alıyor.

Yeni bir kar yağışı tedirginliği yaşayan besiciler tüccardan aldıkları saman ve otları bir an önce depolarına dizmek için çaba harcıyor.

- 'Saman fiyatları besicinin cebini yakıyor'

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Oral, kaba yem fiyatlarına yüzde 100 zam yapılmasının yanlış olduğunu bildirdi.

Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı tüccarların kış şartlarını fırsata çevirmek istediği söyledi.

Besicilerin zor durumunu fırsata çevirmek istenmesinin yanlış olduğunu ifade eden Oral, besicilerin varlık içerisinde yokluk çektiklerini vurguladı.

Artan yem fiyatlarının besicileri zor durumda bıraktığını aktaran Oral, şöyle konuştu:

'Geçtiğimiz son 15 yılın en çetin kış şartları bu yıl yaşanmakta. Özellikle Istranca dağlarının eteklerinde etkili olan kar yağışı besicileri zor durumda bıraktı. Bazı bölgelerimizde kar kalınlığı 1,5 metreyi aşmış durumda. Besicilerimiz tüm hazırlıkları yapmalarına rağmen elindeki yem, ot ve samanları bitme noktasına gelmiştir. Besiciler, hayvanlarını yaklaşık 2 aydır dışarıya salamamalarından dolayı ellerindeki kaba yemleri bitmiştir. Yazın 5-6 liraya aldığımız samanı şu an 10-12 liraya alıyoruz. Yazın 9 liraya aldığımız otun balyası da şu an 17 liraya çıkmış durumda.'

Besicinin kaba yem almama gibi bir lükslerinin bulunmadığını dile getiren Oral, bir çok besicinin kendisini arayarak, 'bize kaba yem bulur musun?' diyerek istekte bulunduğunu aktardı.
Kaynak: AA