Çanakkale'de Deprem Sigortalı Konut Oranı Yüzde 57

DASK'ın açıklamasına göre 67 Şubat'ta yaşanan depremlerin merkez üssü konumundaki Çanakkale'de yüzde 57 sigortalılık oranıyla 72 binden fazla konutun deprem sigortası bulunuyor.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verileri doğrultusunda Çanakkale'de toplam sigortalılık oranı yüzde 57 seviyesinde bulunuyor.

DASK açıklamasına göre, depreme dayanıklı binaların yanı sıra binanın deprem sigortasının bulunması da önem taşıyor. Türkiye özelinde bakıldığında zorunlu deprem sigortası bilinci giderek artarken hala istenilen seviyelere gelinmiş değil.

17 Ağustos 1999 depremi öncesinde Türkiye'de yalnızca 500 bin civarında deprem teminatlı konut varken, bugün bu sayı 7,7 milyona yaklaşmış durumda. Her 10 evden sadece 4'ü sigortalı. Halihazırda zorunlu deprem sigortası poliçe adedini 10 milyona çıkarma hedefi bulunuyor. Depreme hazırlıklı olma ve sigortalılık bilincini artırarak sistemdeki konutların tamamını zorunlu deprem sigortası güvencesi altına almak, DASK'ın başlıca amacı olarak öne çıkıyor.

DASK'ın paylaştığı veriler ışığında, yürürlükteki deprem sigortası poliçelerinin dağılımında sigortalı konut oranının en yüksek olduğu bölgenin yüzde 53'le Marmara Bölgesi olduğu görülüyor. Marmara Bölgesini yüzde 43 ile İç Anadolu, yüzde 41'le Ege, yüzde 36 ile Akdeniz, yüzde 35'le Karadeniz, yüzde 33'le Doğu Anadolu ve yüzde 31'le Güney Doğu Anadolu bölgeleri takip ediyor.

6-7 Şubat'taki depremlerin merkez üssü konumundaki Çanakkale'de yüzde 57 sigortalılık oranıyla 72 binden fazla konutun deprem sigortası bulunuyor.

Zorunlu deprem sigortası, deprem ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan sebep olabileceği maddi zararları, poliçede belirtilen teminatlar kapsamında karşılıyor. Tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa dahi konutları deprem karşısında teminat altına alan zorunlu deprem sigortası, depremin evlere verdiği maddi hasarları en aza indirmek ve konut sahiplerini yeniden normal yaşamlarına döndürebilmek için en önemli yöntem olarak kullanılıyor.

Zorunlu deprem sigortasını sunan DASK, poliçe adedi, reasürans programı büyüklüğü, sigorta yaygınlık oranı, fon büyüklüğü ve teknolojik altyapı gibi özellikleriyle doğal afet havuzları açısından diğer ülkeler nezdinde bir model olarak kabul ediliyor. Son yıllarda başta Pakistan, İran, Güney Kore, Kazakistan gibi ülkeler olmak üzere birçok ülke ve bölge DASK'ı araştırarak kendi bölgelerine uyarlama çalışmaları yürütmekte.
Kaynak: AA