Büyükelçi Musa Fransa Senatosu'nda Konuştu

Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa: 'Son 30 yılda yaptıkları, altını çizerek ifade ediyorum, istihbarat örgütlerinin taktiklerini uygulayarak devletin tüm kurumlarına sızmaktı' '15 Temmuz darbe girişimi, FETO’nün bir terörist yapılanma olduğunun kanıtıdır” 'Fransa’da da mevcutlar ve Fransız dostlarımıza gerekli önlemleri almaları ve tedbirli olmalarını tavsiye ediyorum. Bazı ülkelerde, özellikle Afrika ve Orta Asya’da bulunan bazı ülkelerde neredeyse yönetimi değiştirecek kadar etkiye sahipler”

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, FETÖ terör örgütünün istihbarat örgütlerinin taktiğini uygulayarak devlet kurumlarına sızdığını, 15 temmuz darbe girişiminin FETÖ'nün bir terör örgütü oluşunun kanıtı olduğunu ve sadece Türkiye'de değil mevcut olduğu tüm ülkelere tehdit oluşturduğunu söyledi.

Fransa Senatosu Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu tarafından düzenlenen “Dış ilişkiler ve işbirliği” konulu toplantıda konuşan Musa, Türkiye’deki son gelişmeler, Türkiye-AB ilişkileri, Suriye krizi ve anayasa değişikliği konularında senato üyelerine bilgi verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Senato Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkan Yardımcısı Christian Cambon, Türkiye ile Fransa arasında tarihi ilişkilerin söz konusu olduğunu ve ortak hedeflerde işbirliğinin bugün de sürdüğüne değindi. Suriye’deki kriz konusunda Fransa ve Türkiye’nin işbirliği içerisinde hareket ettiğine değinen Cambon, “Terörle mücadelede Türkiye’nin yanındayız, aynı şekilde bölgesel sorunların ve özellikle de Suriye’deki krizin çözümü ve göçmen krizi konularında da işbirliği içerisindeyiz” ifadesini kullandı.

Büyükelçi Musa, göreve başladıktan sonra Fransa’da Türkiye’deki gelişmeler hakkında bilgi eksikliği ve yanlışlığı sorununu gözlemlediğini belirterek, “15 Temmuz darbe girişimi, terörle mücadele ve anayasa değişikliği gibi konular hakkında Fransız kamuoyu ve yöneticilerinin doğru bilgilendirilmesi gerekiyor ve bu nedenle bu tür toplantıların son derece yerinde olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

15 Temmuz FETÖ’nün darbe girişimi hakkında senatörleri bilgilendiren Musa, kendisinin de o gece ve sonrasında yaşananların canlı tanığı olduğunu belirterek, “O durumu tasvir etmek hatta darbe girişimi gecesi yaşananların detaylı bir şekilde konuşmak bile kolay değil. Bu nedenle hiç kimseye benzer bir durumu yaşamayı temenni etmiyorum” dedi.

“Son 30 yılda yaptıkları, altını çizerek ifade ediyorum, istihbarat örgütlerinin taktiklerini uygulayarak devletin tüm kurumlarına sızmaktı” ifadesini kullandı. Musa, yıllarca devlet kurumlarına sızan ve çok gizli hareket eden bu yapının devletin ilgili kurumları tarafından takip altında olduğunu belirterek, “Fakat elimizde terör yapılanması olduklarına dair bir kanıt yoktu. 15 Temmuz darbe girişimi, FETO’nün bir terörist yapılanma olduğunun kanıtıdır” şeklinde konuştu.

FETÖ örgütü konusunda tüm dünyanın dikkatli olması gerektiğine değinen Musa, 'Fransa’da da mevcutlar ve Fransız dostlarımıza gerekli önlemleri almaları ve tedbirli olmalarını tavsiye ediyorum. Bazı ülkelerde, özellikle Afrika ve Orta Asya’da bulunan bazı ülkelerde, neredeyse yönetimi değiştirecek kadar etkiye sahipler” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkileri ve sığınmacı krizine de değinen Musa, “Göçmen krizi Avrupa İçin varoluşsal bir krizdi. Eğer kontrol altına alınmasaydı, AB çok büyük krizler yaşayacaktı. Biz bu göçü ve krizi önlemeyi başardık” dedi. Türk devleti ve halkının göç krizi ve göçmenlere yardım konusunda örnek bir tavır sergilediğini belirten Musa, “Devlet ve STK’ların Suriyeli sığınmacılara desteği 25 milyon dolara yakın. AB’nin buna katkısı ise bugün itibarıyla 740 milyon avrodur” dedi.

Anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarına dair bir soruya Musa, “Sanıyorum burada bizi en iyi anlayacak olanlar Fransız dostlarımızdır, çünkü Fransa başkanlık sistemi ile yönetilen bir ülke” ifadeleriyle Türkiye’de rejim değişikliği değil, yönetim sisteminin değiştirildiğinin altını çizdi.
Kaynak: AA