Baraj İnşaatı Sayesinde Fotoğrafçı Oldu

Elazığ'ın Keban ilçesinde Keban Barajı'nın yapımı sayesinde fotoğrafçılığa başlayan Seyfettin Bibar, 52 yıldır ilçede tek fotoğrafçı olarak hizmet veriyor Meslek hayatında birçok siyasetçinin fotoğraflarını çekme fırsatı bulan Bibar, yarım asırdır sürdürdüğü mesleğini azalan talebe rağmen yaşatmaya çalışıyor Bibar: 'Keban Barajı yapıldığı için işçiler 3040 kişilik gruplar halinde gelip fotoğraf çektirirdi'.

RAMAZAN KAYA / PİRHASAN DOĞAN - Elazığ'ın Keban ilçesinde baraj yapılırken fotoğrafçılığa başlayan Seyfettin Bibar (70), 52 yıldır ilçeye tek fotoğrafçı olarak hizmet veriyor.

Elazığ'da 1960 yılında ilkokulu bitirdikten sonra fotoğrafçıda mesleğine çırak olarak başlayan Bibar, gönül verdiği bu mesleği yarım asırdır severek icra ediyor. Keban Barajı'nın yapılmaya başlandığı dönemde Keban'a giderek fotoğrafçı açan Bibar, 52 yıldır bu mesleği severek yapıyor.

Bibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960 yılında başladığı mesleğini önce çırak, ardından kalfa olarak çalışarak öğrendiğini söyledi.

O dönemde Kebanlı arkadaşlarının 'Keban'da hiç fotoğrafçı yok, baraj yapımı da başlayacak. Orada bayağı işler olur. Bir arkadaşın da malzemeleri var. Anlaşırsanız gel Keban'da fotoğrafçılık yap' şeklindeki telkinleri üzerine 1965 yılında Keban'a geldiğini anımsatan Bibar, o tarihte başladığı mesleğinden bir daha kopamadığını aktardı.

- 'O zaman bir günde çektiğim resimleri şimdi bir ayda çekemiyorum'

Keban'da evlendiğini, dünyaya gelen 3 çocuğunu da meslekten kazandığı parayla okuttuğunu dile getiren Bibar, fotoğrafçılıkta en iyi geliri Keban Barajı'nın yapıldığı dönemde kazandığını kaydetti.

Baraj yapımında çalışan binlerce işçinin fotoğrafını çektiğini ifade eden Bibar, şöyle konuştu:

'O dönemde barajın inşaatı devam ettiği için çok işçi çalışıyordu. Keban Barajı yapıldığı için 30-40 kişilik gruplar halinde işçiler gelip fotoğraf çektirirdi. İş çok olunca da bunu devam ettirmeye karar verdim. O zaman da çok imkansızlıklar içinde çalışıyorduk. Bir saç kurutma makinesi dahi yoktu, filmleri acele çekip ispirto ocağında kurutuyorduk. O zaman 2,5-3 liraya resim çekiyorduk ama öyle oluyordu ki günde 80 kişinin resmini çekiyorduk. O zaman bir günde çektiğim resimleri şimdi bir ayda çekemiyorum.'

- 'Biri çıkıp devralsa bırakacağım'

Bibar, baraj yapımının getirdiği ekonomik canlılıkla birlikte o yıllarda 10 binin üzerinde olan ilçe nüfusunun zamanla azaldığını ve şu anda 4 bin 800'e kadar düştüğünü söyledi.

Barajın bitmesinin ardından canlılığını yitirmeye başlayan ilçede işlerin zamanla azaldığını, Keban'da kuaför olmadığı için vatandaşların düğün çekimi için Elazığ'a gittiğini kaydeden Bibar, kendisinin de genelde vesikalık fotoğraf çektiğini dile getirdi.

Meslekten para kazanmasa da ilçe halkının mağdur olmaması için bu işe devam ettiğini ifade eden Bibar, şunları kaydetti:

'Köylerden gelen yaşlı insanların resim için Elazığ'a gitmesi içime sinmiyor. 52 yıldır tek fotoğrafçı olarak burada devam ediyorum. Sağlığım el verdiği müddetçe de devam etmeye niyetim var. Çocuklarım bırakmam için çok ısrar ediyor ama vatandaş mağdur olmasın diye bırakmıyorum. Biri çıkıp devralsa bırakacağım ama para kazanmadığımız için öyle bir talep de yok. Vatandaş için elimden geldiği kadar yürütmeye çalışacağım.'

Arşivinde 50 bine yakın fotoğraf biriktirdiğini aktaran Bibar, mesleği gereği ilçe sakinlerinin yüzde 90'ını tanıdığını kaydetti.

- Sunay ve Demirel'in fotoğrafını çekti

1966 yılında Keban Barajı'nın temel atma törenine dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakanı Süleyman Demirel'in katıldığını anımsatan Bibar, 'Ben de orada bulundum, hatta onların resimlerini çektim. 1974 yılında baraj bittikten sonra Başbakan Bülent Ecevit gelip barajın açılışını yaptı. Açılışta onun da resimlerini çektim. Şu anda da resimleri var elimde. Hatta çoğu resmi dairede o resimler yoktu, zaman zaman kurum temsilcileri gelip benden aldılar.' diye konuştu.

Bibar, 1980 darbesinden sonra ilçeyi ziyaret eden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin başbakanı Bülent Ulusu'nun da fotoğraflarını çekme imkanı bulduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA