Antalya 'Food Product 2017'Ye Hazır

Antalya'da düzenlenecek 24. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı, Türkiye ve dünyadan sektör profesyonellerini bir araya getirecek ANFAŞ Genel Müdürü Özer: '2,5 milyar dolar ihracat hacmine sahip olan sektörün ticaret odaklı fuarı olan Food Product 2017 için geri sayım başladı'

Antalya'da bu yıl 24'üncüsü düzenlenecek Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı (Food Product 2017), 15-18 Şubat'ta Türkiye ve dünyadan sektör profesyonellerini bir araya getirecek.

Antalya Fuarcılık AŞ (ANFAŞ) tarafından 15-18 Şubat'ta gerçekleştirilecek 24. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarının basın ve sektör toplantısı İstanbul'da yapıldı.

ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, toplantıda yaptığı konuşmada, Antalya'nın önemli iki atardamarının turizm ve gıda olduğunu, fuarların da şehirle bütünleştiğini ifade etti.

Fuar döneminde gelen ziyaretçinin harcadığı her 100 avronun 85'inin şehre, 15'inin fuara gittiğine işaret eden Özer, fuarcılığın hem turizm hem de endüstri olduğunu dile getirdi.

Özer, şu anda Antalya'da bir yılda yapılan 12 fuarın 18'e çıkarılması ve 10 bin yabancının gelmesi halinde şehre 200 milyon avro katkı sağlanacağını, çarpan etkisiyle bu rakamın 1,6 milyar avroya ulaşacağını söyledi.

Türkiye 410 fuarla ekonomiye 1,4 milyar avro katma değer sağlarken, Almanya'nın 371 fuarla 23,5 milyar avro katkı elde ettiğine dikkati çeken Özer, 'Amacımız fuarlara gelen ziyaretçi kalitesini artırmak. Böylece fuarın ekonomiye sağladığı katma değer de artacak.' dedi

Antalya'ya yurt dışından 255 şehirden 61 havayolu şirketinin direkt uçuş gerçekleştirdiğini anlatan Özer, Antalya fuar merkezinin yenilendiğini ve ANFAŞ olarak sürdürülebilir kurumsal katılımcı ve ziyaretçi yönetimi çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Özer, 2,5 milyar dolar ihracat hacmine sahip olan sektörün ticaret odaklı fuarı olan Food Product 2017 için geri sayımın başladığını, yenilikçi içerikleriyle otelcilik ve yiyecek-içecek dünyasına yön vermek için ziyaretçileri beklediklerini kaydetti.

Fuara bu yıl Türkiye'nin yanı sıra 12 ülkeden alım heyeti ve ziyaretçi geleceğini belirten Özer, 'Rotamızı Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Balkanlara çevirdik. Bu sene ekonomik konjonktürden dolayı tahminimizin üzerinde bir alım heyeti gelmesini bekliyoruz.' diye konuştu.

- 'Fuarı önemsiyor ve destekliyoruz'

ANFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bıdı ise bu yıl fuar kapasitesini yüzde 100 artırarak 40 bin metrekare kapalı alan, 20 bin metrekare açık alan, bin 400 araçlık kapalı otopark ve farklı büyüklükte 15 konferans salonunu devreye aldıklarını bildirdi.

Bıdı, 'Bu fuar sadece Antalya'nın değil bütün Türkiye'nindir. Bu fuar ne kadar desteklenirse ekonomimize de o oranda katkı sağlayacaktır.' yorumunu yaptı.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, 1,5 milyon çalışanla 30 milyon kişiyi ağırlayan sektörlerinin bütün tedarikçilerinin yer aldığı bu fuarı çok önemsediklerini ve desteklediklerini ifade etti.

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkanı Zeki Açıköz de bu yıl fuarın misafir ülkesinin İran olması dolayısıyla fuarda Anadolu'nun zengin mutfağının yanı sıra İran yemeklerinin de bulunacağını kaydetti.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkan Vekili Sait Karabağlı ise Antalya'daki fuara uzun yıllardır sektör olarak katıldıklarını belirterek, Türkiye'nin zengin mutfak çeşitliliğini ve gastronomi turizmini fuarla birleştirmenin yararlı olacağı önerisinde bulundu.

Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık İş İnsanları Derneği (TUYAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın da bu yıl ekim ayında Antalya'da Dünya Uydu Birliğinin organizasyonunu yapmayı planladıklarını, Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesine teknolojinin açıldığı Türkiye kapısının dünya tarafından fark edilmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ise ANFAŞ'a destek vermeye çalıştıklarını belirterek, 15 Şubat'ta fuarda bir medya forumu düzenleyeceklerini dile getirdi.

- Sektörün en kapsamlı fuarı

ANFAŞ, Antalya Expo Center'a yaklaşık 30 milyon lira yatırım yaptı. Yenilenen fuar alanı 40 bin metrekare kapalı alan, 20 bin metrekare açık sergi alanı, 15 kongre, konferans ve seminer salonuyla hizmet verecek.

Bu yıl farklı iş birlikleriyle yurt dışı alım heyeti organizasyonlarına da ağırlık verilen Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarında, özellikle Afrika, Ortadoğu, Arap Yarımadası, Türki Cumhuriyetler, Rusya ve İran'ın öne çıkacak.

Fuar kapsamında bu yıl ilk kez yapılacak 'Gastro Design Show-2017' organizasyonunda dünya çapında isim yapmış baş aşçıların hazırlayacağı menüler, iç mimarların projelendirdiği restoranlarda sektör profesyonellerine tadımlık sunulacak.

Otel ve konaklama sektörünün profesyonelleri, proje ve taahhüt firmaları, mimarlar, restoran işletmecileri, kafe ve pastane işletmecilerini buluşturacak olan fuarla eş zamanlı olarak kongre, konferans, panel ve seminerler de düzenlenecek.

ANFAŞ Food Product Fuarı, bu yıl da otel ve restoran sahiplerinden yöneticilere, pasta şeflerinden satın alma müdürlerine ve barmenlere kadar 20 binden fazla sektör profesyonelini bir araya getirecek.
Kaynak: AA