Yüzeyin Donan Gölde Balık Ölümü

Sivas'ın Hafik ilçesinde yüzeyi buzla kaplanan gölde balık ölümleri yaşandı Su Ürünleri Mühendisi Durna: 'Yaptığımız incelemede göl üzerinin yaklaşık 4 aydır kalın buz tabakasıyla kaplanması ve göle su girişinin olmaması sebebiyle balık ölümlerinin havasızlıktan kaynaklandığını tahmin etmekteyiz. Biz yine de her ihtimale karşı diğer alternatifleri de düşünerek balık ve su numunesi aldık'

Sivas'taki, yüzeyi buzla kaplanan Hafik Gölü'nde balık ölümleri dikkati çekti.

Türkiye'nin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından Hafik Gölü'nün yüzeyi, soğuk havanın etkisiyle yaklaşık 30 santimetre kalınlığında buzla kaplandı. Buzla kaplı gölde binlerce ölü balık, sazlık alanlara vurdu. Bazı vatandaşlar sazlık alandaki canlı balıkları toplayarak evlerine götürdü.

Bilgi verilmesi üzerine göle gelerek inceleme yapan Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi Su Ürünleri Mühendisi Mustafa Durna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölde yoğun şekilde balık ölümleri yaşandığına dair ihbar alarak bölgeye geldiklerini söyledi.

Balık ölümlerinde gölün buz tutmasının etkili olabileceğini değerlendirdiklerini belirten Durna, 'Yaptığımız incelemede göl üzerinin yaklaşık 4 aydır kalın buz tabakasıyla kaplanması ve göle su girişinin olmaması sebebiyle balık ölümlerinin havasızlıktan kaynaklandığını tahmin etmekteyiz. Biz yine de her ihtimale karşı diğer alternatifleri de düşünerek balık ve su numunesi aldık. Bunları ilgili laboratuvarlara göndereceğiz. Oradan daha detaylı kimyasal veya ilaç kalıntısı gibi analizler yaptırarak daha kesin bir sonuç elde etmeyi düşünüyoruz.” dedi.

- Göle su girişini artırmak için çalışma başlatıldı

Balıkların, havasızlıktan ölümlerini engelleyecek önlemler hakkında da bilgi veren Durna, “Göle su girişi olan yerlerde su girişi daha da artırılabilir. Bir ekip oluşturulup buzda belli yerlerde büyük delikler açılarak, suyun havalandırması sağlanabilir. Bu şekilde yapılırsa buralardan suya oksijen girişi sağlanmış olacaktır. Bu da balık ölümlerinin önlenmesinde etkili olacaktır.' diye konuştu.

Hafik Kaymakamı İdris Arslan ve Hafik Belediye Başkanı Mitat İlhan da gölde incelemelerde bulundu. Göle su girişini artırmak amacıyla iş makineleri yardımıyla çalışma başlatıldı.
Kaynak: AA