Trabzon'dan İngiltere Ve Japonya'ya İletişim Modülü

KTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Görmüş ve ekibi, çok uluslu bir şirket için İngiltere ve Japonya'da kullanılacak akıllı sayaçlarda düşük enerjiyle çalışan iletişim modülü üretti Yrd. Doç. Dr. Görmüş: 'Geliştirilen teknoloji sayesinde, günlük hayatımızda kullandığımız hemen her cihaza internet üzerinden erişilebilecek ve hayatın her alanına otomasyon girecek. Bu sayede kaynaklarını daha verimli kullanan bir toplumun önü açılacak'

ATİLLA KURTOĞLU - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Görmüş ve ekibi, çok uluslu bir şirkete İngiltere ve Japonya'da kullanılacak akıllı sayaçlar için iletişim modülü hazırladı.

Görmüş ve ekibi, Trabzon Teknokent'te ürettikleri iletişim modüllerinin ilk 2 fazını, İngiltere'deki Toshiba Research Europe Limited'ye teslim ederek, üçüncü faz için çalışmalara başladı. Ekip, İngiltere'ye üçüncü fazın teslimatının ardından, bir sonraki üretimi Japonya için yapmayı planlıyor.

Yrd. Doç. Dr. Görmüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri modülün, 'nesnelerin interneti' denilen ve makineden makineye haberleşme anlamına gelen sistemin altyapısı olduğunu söyledi.

Çok uluslu Japon üretim şirketine sistemin iletişim modülünü sağladıklarını ifade eden Görmüş, 'Japon deviyle ortak projeler yapıyoruz. 'Nesnelerin interneti için protokol yığını' denilen yazılımları ve modülleri üretip geliştiriyoruz.' dedi.

'Endüstri 4.0' denilen çok yüksek güvenilirlikli, makineler arası haberleşmeyi mümkün kılan sistemlerin modüllerini ürettiklerini belirten Görmüş, bu modüllerin sadece akıllı sayaçlarda değil, akıllı şehirlerden fabrika otomasyonuna, hastanedeki hastaların takibine kadar farklı alanlarda kullanılabileceğini anlattı.

Ürettikleri yüksek kararlılığa sahip, düşük enerjiyle çalışan kriptolu iletişim modülünün düşük güç tüketimi sağladığını, aylarca veya yıllarca bataryayla çalışabileceğini vurgulayan Görmüş, şöyle devam etti:

'Modülü yüksek kapsama ağına sahip olup, kilometrelerce mesafeden diğer modülle iletişim sağlayabilecek, düşük maliyetli, üstün performanslı ve internete direkt bağlanabilen kablosuz arayüzü olacak. Böylece enerji sayaçları, şehir içi park sistemleri ve endüstriyel otomasyon gibi uygulamalarla yakın gelecekte günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelecek.'

Ürettikleri modülün dünyada gerçekleştirilen ilklerden biri olduğunu savunan Görmüş, 'Geliştirilen teknoloji sayesinde, günlük hayatımızda kullandığımız hemen her cihaza internet üzerinden erişilebilecek ve bu sayede hayatın her alanına otomasyon girecek. Bu sayede kaynaklarını daha verimli kullanan bir toplumun önü açılacak ve Türkiye'nin Nesnelerin İnterneti ve Endüstri 4.0 alanlarında rekabet gücü artırılacaktır.' ifadelerini kullandı.

- Türkiye için de akıllı sayaç üretiyorlar

Türkiye'de bir şehir için akıllı sayaç üretimine başladıklarını anlatan Görmüş, 'Türkiye'de ilk işimiz olacak. Haziranda teslim edeceğimiz sayaçları Trabzon'da kendi imkanlarımızla üretiyoruz.' diye konuştu.

Görmüş, modül takılan akıllı sayaçla elektrik üretimi, tüketimi ve kullanımının çok daha verimli olacağını belirterek, 'Elektrik sayacına küçük bir modül takıyoruz. Modül sayesinde cihaz merkezle haberleşiyor. Anlık olarak tüketim verilerine, hem kullanıcı hem de elektrik dağıtım firması ulaşabilecek. Böylece dağıtım firması kararlı şekilde hizmet verebilecek. Çünkü elektrik dağıtımında bir sonraki günün elektrik ihtiyacını kestirmek çok önemli. Onu da yapabilmenin en kararlı yöntemi elektrik tüketimini anlık takip etmek.' dedi.

Yazılım ve donanımlarını, bütün Türkiye'de kullandıktan sonra ihraç edebilmeyi hedeflediklerini dile getiren Görmüş, şunları kaydetti:

'Türkiye'de 20 milyonun üzerinde sayaç var. 20 milyon sayaca, 20 milyon haberleşme modüllü akıllı sayaç takabilirsek oldukça yüksek bir potansiyel. Bunun getirdiği ekonomik verimlilik de önemli. Köy gibi uzak, ulaşılması zor bölgelerde sayaçları okumak oldukça zor. Sayaçları da okumak maliyetli ve külfetli bir durum. Araçlarla oraya gidiliyor, oldukça fazla yakıt harcanıyor ve sayaçların bazıları çok sık okunamıyor. Çünkü ulaşılması çok zor yerler var. Bunun yerine akıllı sayaçla merkezden anlık okunması çok daha ekonomik olacaktır.'
Kaynak: AA