Romanya'da Protestolar Sürüyor

Romanya’da “yolsuzluk affı” olarak bilinen yasa tasarısının geri çekilmesine rağmen yaklaşık 500 bin kişi hükumet karşıtı protesto için Bükreş’te bir araya geldi.

Romanya'da Protestolar Sürüyor
Romanya’da hükumetin “yolsuzluk affı” olarak bilinen yasa tasarısını protesto etmek için sokaklara dökülmüştü. Protestoların geniş yankı uyandırmasının ardından hükumet yasa tasarını geri çekti ancak Romenler, protestolarına son vermedi. Romenler dün de hükumeti bir kez daha protesto etmek için sokaklara döküldü. Başkent Bükreş’te gerçekleştirilen gösterilere yaklaşık 500 bin kişi katıldı.

Protestocular hükumetin istifasını istedi. “Adalet istiyoruz” sloganları atan protestocular, “Romanya’yı koru” , “Büyük emek için özür” yazılı pankartları ve Romanya bayrakları taşıdı.

Protestocuların büyük bir kısmının sosyal medyadan örgütlenerek toplandığını kaydeden protestocular, yasa tasarısı konusunda ortak hisleri paylaştıklarını bu nedenle sosyal medya protesto çağrısını görünce gelmek istediklerini söyledi.

Bazı insanların protestoya para karşılığında katıldıklarına yönelik iddiaların doğru olmadığını ifade eden Romen protestocu, hükumeti artık istemedikleri ve bu konuda da ortak görüşe sahip oldukları için bir araya geldiklerini dile getirdi.

Bir başka protestocu ise, hükumetin AB değerlerine yönelik bir şey yapmadığını bu nedenle yıllardır hırsızlarla mücadele ettiklerini ancak daha fazla devam edemeyeceklerini kaydederek, “Burada kalarak haklarımız için mücadele edeceğiz” dedi.

Vatandaşları sokaklara döken ve hükumetin geri çektiği yasa tasarısı, 5 yıldan daha az hapis cezası kalmış mahkumların serbest bırakılmasını, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmaktan ceza alan politikacı, kamu çalışanlarının affedilmesini ve 44 bin Euro’dan daha az miktarda yolsuzlukların suç olmaktan çıkarılmasını içeriyordu. Protestoların ardından İş ve Ticaret Bakanı Florin Jianu istifa etmişti. Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu, protestolara rağmen geri adım atmayarak istifa etmemişti.
Kaynak: İHA