Rize Ticaret Borsası Başkanı Erdoğan Açıklaması

'Organik Türk çayıyla sektörde dünya lideri olacağız'.

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, organik Türk çayıyla sektörde dünya lideri olacaklarını bildirdi.

Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türk çayının Doğu Karadeniz ve Türkiye için stratejik ve milli ürün olduğunu belirtti.

Bölgenin tarım havzası ilan edilmesi ve akabinde organik tarıma geçişle Türk çayının ulusal ve uluslararası alanda rekabet gücünün artacağına dikkati çeken Erdoğan, 'Ayrıca bölgenin organik tarıma geçmesi halk sağlığının ve tüketicinin korunması anlamında çok önemlidir. Organik çaya geçişle birlikte herkesin kafasında 'nasıl olacak, nasıl uygulanacak, zarar mı edeceğiz' gibi birçok soru oluştu. Tüm üreticilerin ve sanayicilerin içi rahat olsun, uzun vadede organik tarım çay sektörüne önemli kazançlar sağlayacaktır.' ifadesini kullandı.

Erdoğan, Türkiye açısından organik tarıma geçişle birlikte çevre korunarak yeni nesillere sağlıklı bir gelecek hazırlanacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Gelecek nesillere sürdürülebilir temiz ve kullanılabilir tarımsal alanlar bırakılacak. Köyden kente göç önlenecek. Su kaynakları ve su havzaları korunarak daha sağlıklı hale getirilecek. Çay üreticisi gelirini artıracak ve bölgenin ekonomik seviyesi yükselecek. Dünyada tercih edilebilir ürünler üreterek ihracat artırılacak. Ayrıca organik tarımla birlikte toprak ve su doğal dengesinde olacağı için derelerimizde ve denizimizde balık miktarı yeniden artmaya başlayacak. Eski dengeler yeniden oluşacak. Yok olmaya yüz tutmuş canlı ve endemik bitki türlerinin yeryüzünden silinmesi önlenecek ve sayıları yeniden artacak.'

Dünyada hastalıkların çoğalmasıyla organik üretim trendinin yükseldiğini ifade eden Erdoğan, artık ülkelerin özellikle organik ürün talep ettiğini kaydetti.

Erdoğan, başta Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Fransa, İngiltere, İtalya, Finlandiya, İsviçre, Kanada ve Rusya olmak üzere tüm ülkelerin organik tarım ürünlerini tercih ettiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

'Türk çay sektöründe herkesin bildiği gibi kimyasal ilaç kullanılmamaktadır fakat kimyasal gübreleme yapılmaktaydı. Aslında yarı organik olan Türk çayı bu uygulamayla tam organiğe geçiş yapmıştır. Çay sektörü bu sevindirici gelişmeyle dünya çay üretici ülkeler arasında tek ülke konumunda olacaktır. Organik Türk çayıyla sektörde dünya lideri olacağız.'

Kaynak: AA