Meksika'da Nesli Tükenen Yunuslar İçin Avlanma Yasağı Çağrısı

Dünya Doğa Koruma Vakfı, nesli tehlikede olan vaquita yunuslarının korunması için California Körfezi'nde topyekun avlanma yasağı çıkarılmasını talep ediyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), nesli tükenmekte olan vaquita yunuslarının korunması için California Körfezi'nde türün yaşam alanlarında topyekun avlanma yasağı uygulanması çağrısı yaptı.

Örgüt, yaptığı açıklamada, uluslararası uzmanlar grubunun kasımda yayımladığı raporda, son dönemde yaşanan kayıplar nedeniyle yalnızca 30 adet vaquitanın hayatta kaldığı yönündeki tespite dikkati çekerek, hükümetleri acil harekete geçmeye davet etti.

Dünyada yalnızca California Körfezi'nin yukarı kesimlerinde yaşayan, yassı burunlu ve bebek yüzlü küçük yunus balıklarının son 5 yılda popülasyonlarının yüzde 90 oranında azaldığı belirtildi.

Meksika hükümetinin, kalan vaquitaları yakalanarak korunaklı dalyanlarda yeniden üremelerinin sağlanacağını yönündeki açıklamasının soruna çözüm olmayacağını vurgulayan WWF, hükümetin türün habitatı olan bölgedeki 'tüm balıkçılık faaliyetlerini derhal ve süresiz olarak yasaklaması' gerektiğini savundu.

Ayrıca WWF, yunusları yakalayıp muhafaza etmenin riskli olabileceği, zira geride kalan dişilerin yakalama işlemi sırasında ve sonrasında ölmesi halinde türün var olma umudunun tamamen ortadan kalkacağı konusunda uyardı.

Açıklamada, balıkçıların aynı bölgede yaşayan ve hava keselerine Çin'den büyük talep olan totoaba adlı balık türünü avlamak üzere attığı ağların vaquitalara da zarar verdiği kaydedildi.

Gözetim altında üreme daha önce kırmızı kurt ve California akbabası gibi nesli tükenen bazı türlerin yaşatılmasını sağlamıştı, fakat vaquitalar 1950'li yıllara kadar bilinmeyen bir tür olduğundan kontrol altında yaşama deneyimi bulunmuyor. Dolayısıyla yönetimin başarılı olup olmayacağı bilinmiyor.

Meksika hükümeti daha önce vaquitaların yaşam alanlarında ağla avlanmayı yasaklamış, ancak yasağın uygulanması başarısız olmuştu.

Uluslararası uzmanlar ekim ve kasım aylarında California Körfezi'nde 31 yasa dışı avlanma vakası tespit etmişti.

Kaynak: AA