Manisalılar Prim Teşviklerinden Yeterince Faydalanamıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, Manisa’da sadece 2016 yılı Kasım ayında işverenlere 23 milyonu aşan tutarda prim teşviki sağlandığını belirtirken, yapılan analizlerde prim teşviklerinden Manisa’da yeterince faydalanılmadığını ve bu yüzden işverenlere, meslek kuruluşlarına, sendikalara yönelik seminerler düzenleyeceklerini söyledi.

Manisalılar Prim Teşviklerinden Yeterince Faydalanamıyor
SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, işverenlere yönelik sağlanan prim teşvikleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kurt, SGK olarak 10 ayrı teşvik uygulamasıyla iş gücü piyasasının canlanmasına ve istihdam maliyetlerinin aşağıya çekilmesine katkı sağladıklarını ifade ederek, "Bu yöntemle yatırım ortamının iyileştirilmesinde de etkin bir rol üstlenmekteyiz. Türkiye ekonomisi özel sektörün öncü, kamu otoritesinin ise düzenleyici olduğu bir ülke. Dünyanın 18, Avrupa’nın ise 7. büyük ekonomisiyiz. Ekonomimizin üretken dinamiklerini muhafaza etmek için kırılganlığa ve daralmalara karşı ani ve etkili refleksler gösterilmeli. Teşvikler bu noktada çok etkili sonuçlar doğuruyor. Manisa’da sadece 2016 yılı Kasım ayında işçi istihdam eden sanayicimize, küçük ve orta boylu işletmelere ve esnafımıza 23 milyonu aşan tutarda prim teşviki sağlandı. Kadın ve genç işçi istihdamından, araştırma geliştirme faaliyetlerine, kültür yatırımlarından, imalat sektörüne kadar çok farklı alanlarda teşvik olanakları bulunuyor. Teşviklerin yeni yatırımlara ve istihdama ilham kaynağı olduğuna inanıyorum. Teşviklerden yararlanılabilmesi için kayıt dışı işçi çalıştırılmaması, cari dönem primlerinin ödenmesi ve geçmişe dönük prim borcunuzun bulunmaması şart. Bu da primini düzenli ödeyen ve sigortasız işçi çalıştırmayan işverenin ödüllendirilmesi anlamına geliyor. Böylelikle SGK haksız rekabetinde önüne geçmiş oluyor. " dedi.

SGK teşvikleri anlatacak

Yapmış oldukları analizlerde sağlanan prim teşviklerinden Manisa’da yeterince faydalanılmadığını gördüklerini aktaran İl Müdürü Yavuz Kurt, "Bu imkândan yararlanan işveren sayımızı arttırmak için işverenlerimize, meslek kuruluşlarına, sendikalara yönelik seminerler düzenleyeceğiz. Ayrıca, işletmelerin ilgili birimlerinin uygulayıcılarına yönelik birebir eğitim vereceğimiz çalışma grupları oluşturuyoruz. Öte yandan, İşkur’un sağlamış olduğu, girişimcilik eğitimleri, iş başı eğitim programları, engelli ve eski hükümlülere yönelik kendi işini kurana hibe destekleri de mevcut. İşkur İl Müdürlüğümüz ile ortaklaşa yapacağımız organizasyonel faaliyetlerle bu teşvikleri anlatacak, uygulamada yaşanan aksaklıkları giderecek ve üreticimizin yanında olacağız." diye konuştu.

Kaynak: İHA