'Lezzet İncisi'nin Sofralara Yolculuğu

Türkiye'de üretilen çeltiğin büyük bölümünün karşılandığı Trakya'da, hasadın ve kurutmanın ardından fabrikalarda işlenen lezzet incisi pirinç, zahmetli yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor Çiftçilerin yetişmesi için suyla besledikleri çeltik, pirinç safhasına gelinceye dek birçok işlemden geçiyor Pirinç pilavı, zeytinyağlı dolma, sarma gibi damak tadına hitap eden birçok yemeğin yapımında kullanılan pirinç, sabun, krem gibi kozmetik ürünlerin yapımında da ön plana çıkıyor.

CİHAN DEMİRCİ - Türkiye'de üretilen çeltiğin büyük bölümünün karşılandığı Trakya'da, hasadın ve kurutmanın ardından fabrikalarda işlenen lezzet incisi pirinç, zahmetli yolculuk sonrası sofralardaki yerini alıyor.

Çiftçilerin yetişmesi için suyla besledikleri çeltik, pirinç safhasına gelinceye dek birçok işlemden geçiyor.

Tava hazırlanması, su verilmesi, çeltik tohumu ve gübre ekimiyle uzun bir yetiştirme sürecinin ardından başaklara dolan çeltik, biçerdöverlerle hasat edilmesinin ardından fabrikalarda işleniyor.

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'da özellikle İpsala'nın yüzde 50'nin üzerinde üretimle Türkiye'nin çeltik ambarı olduğunu söyledi.

Çeltik üretiminin özen gerektirdiğini belirten Balcılar, çeltik üretimi yapan çiftçilerin, adeta bir annenin çocuğuna gösterdiği özeni gösterdiğini ifade etti.

Balcılar, her yıl nisan ayının başlarında çeltik tarımına başladıklarını bildirerek, 'Topraklarımızı en iyi şekilde hazırlayıp ekimi yaptıktan sonra tavalara suyu veririz. Çeltik suyu seven bir üründür. Bu nedenle çeltik alanlarından suyu eksik etmez bunu sık sık kontrol ederiz.' diye konuştu.

Çeltik üretiminde yüksek teknoloji kullandıklarını anlatan Balcılar, şunları kaydetti:

'Amerika'nın Kansas eyaletinde, İtalya'nın Po Ovası'nda nasıl bir teknoloji kullanılıyorsa bugün İpsala Ovası'nda da aynı teknoloji kullanılıyor. Ülkemizdeki gelişmiş ekipmanlar sayesinde topraklarımızı çok iyi şekilde hazırlayabiliyoruz. Çok iyi hazırladığımız için de dünyada dekar başına 480 kilogram olan çeltik ortalamasının iki katını bölgemizde dekar başına 800 kilogram olarak alabiliyoruz.'

Çeltiğin ekildiği günden hasadına kadar sürekli su içerisinde yetişen narin bir ürün olduğunu aktaran Balcılar, sofraya gelene kadar büyük emekler verildiğini vurguladı.

- Fabrikada işlendikten sonra sofralara

Balıcılar, hasat edilen çeltiğin direkt paketlenmediğini ve pirinç oluşumu için de fabrikada işlemlerden geçtiğini dile getirdi.

Hasat edilen çeltiğin rutubetli olduğunu, bu nedenle de makinelerde kurutulduğunu anlatan Balcılar, 'İlk aşamada biçerdöverde gelen ürün kurutma makinelerinde rutubeti düşürüldükten sonra fabrikalara gider. Fabrikada çeltiğin kabuğu alınır, parlatma işlemi yapılır ve kalitesine göre ayrılır. Bu işlemlerden sonra pirinç paketlenir ya da çuvallara konulur.' ifadelerini kullandı.

Pirinçle yapılan yiyeceklerin Türk sofralarının vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Balcılar, 'Sofraların yıldızı pirinçten sadece pilav olmuyor ama pilavın yeri de tadı da sofralarımızın baş köşesinde yer alıyor. Çorba, tatlı, sarma gibi aklınıza gelebilecek tüm ürünlerde pirinç kullanılıyor. Hatta pirinçten sabun ve krem de yapılıyor.' diye konuştu.

Aşçı Nurettin Kuran ise Türk mutfağında pirinçten yemek ve tatlı olarak 50 çeşit yemek yapıldığını söyledi.

Edirne'de yetişen pirincin tadının damaklara layık olduğunu dile getiren Kuran, özellikle pirinç pilavının ana yemeğin yanında ikinci ana yemek gibi sunulduğunu kaydetti.
Kaynak: AA