Knesset'in, Yasa Dışı Yerleşim Birimleri Tasarısını Onaylaması

Hamas Sözcüsü Kasım: 'Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinin Knesset tarafından onaylanması, meşru değildir. Bu onay İsrail'in, Filistinlileri topraklarından kovmayı hedefleyen işgal ve sömürge politikalarını sürdürdüğünü teyit ediyor'

Hamas, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından onaylanmasını kınadı.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, yaptığı yazılı açıklamada, 'Knesset'in Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştırmaya ilişkin onayı, uluslararası hukuka aykırı ve kanun dışı.' olduğunu belirtti.

'Yerleşim virüsünün her türlüsüyle mücadele etmek için kapsamlı, stratejik ve milli bir projenin hayata geçirilmesi' çağrısı yapılan açıklamada, 'Filistin topraklarında inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerinin Knesset tarafından onaylanması, meşru değildir. Bu onay İsrail'in, Filistinlileri topraklarından kovmayı hedefleyen işgal ve sömürge politikalarını sürdürdüğünü teyit ediyor.' ifadelerini kullandı.

Knesset'te yapılan ikinci ve üçüncü oylamada, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini meşrulaştıracak yasa tasarısı onaylanmıştı.

Söz konusu yasa tasarısı, Batı Şeria'da geçen yıllar içerisinde inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştırmayı öngörüyor. Bölgede 1948 ve 1967 yıllarında Filistin'den çevre ülkelere göç etmek zorunda kalanların malları 'kayıpların mülkleri' olarak tanımlanıyor.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te 200 bini, Batı Şeria'da ise 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.

Kaynak: AA