Hidayet Koyu'ndaki İzinsiz Yapılaşma İddiası

Kaş Belediye Başkanı Kocaer: 'Basında yeni yapıldığı öne sürülen yapılaşmanın aksine hiçbir yeni bina yapılmadığı, söz konusu yere ait 1970'li yıllar ve sonrasında çekilen fotoğraflar ve tapu belgesi ile sabit olup, yöreyi bilen herkesin de malumudur'.

Antalya'nın Kaş ilçesinde Belediye Başkanı Halil Kocaer, Çukurbağ Yarımadası'ndaki Hidayet Koyu'nda yakınları tarafından izinsiz otel inşaatı yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Kocaer, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde basında, şahsına yönelik olarak 'Hidayet Koyu'nun yasalara ve kamu menfaatine aykırı olarak yakınlarına peşkeş çekildiğine dair' asılsız haberler yapıldığını hatırlattı. Kocaer, uygulama ve haberlere ilişkin kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatmak istediğini kaydetti.

Haberde alanın Hazineye ait olduğu, buraya izinsiz otel inşa edildiği, sit alanı olan koyun haksız işgal edilip doğa ve çevreye zarar verildiği yönünde iddialara yer verildiğine değinen Kocaer, şunları belirtti:

'Hidayet Koyu olarak adlandırılan alanın mülkiyeti Hazine veya Orman Genel Müdürlüğüne ait değil. Tapu belgesinden de görüleceği üzere Kaş'ın eski ailelerinden Hidayet Özden'e ait olup, yaklaşık 70 yıl onun kullanımında kalmış ve onun ölümüyle halen hayatta olan mirasçıları Hatay, Ali ve Kemal Özden'in halihazır mülkünde tasarruf ettikleri bir yerdir. Halk arasında 'Hidayet Koyu' olarak anılmasının sebebi de bu yerin asıl mülk sahibinin ismini taşımasından ileri gelmektedir.'

Kocaer, tapu belgesinden anlaşılacağı üzere yerin vasfı itibarıyla içerisinde 2 kargir ev ve bir büyük han ile hepsini içerisine alan 34 dönüm zeytinlik bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Basında yeni yapıldığı öne sürülen yapılaşmanın aksine hiçbir yeni bina yapılmadığı, söz konusu yere ait 1970'li yıllar ve sonrasında çekilen fotoğraflar ve tapu belgesi ile sabit olup, yöreyi bilen herkesin de malumudur. Asıl mülk sahiplerinden Hatay Özden tarafından alınan yasal izinler çerçevesinde mevcut binaların basit onarım, tamir ve çevre düzenlemesi yapılmıştır. Basında iddia edilenin aksine Hidayet Koyu'na ilişkin gerek şahsımın gerek herhangi bir yakınımın gerekse belediyemizin tarafı olduğu hiçbir dava söz konusu değildir.'

- 3. derece doğal sit alanında

Taşınmazın niteliği itibarıyla 3. derece doğal sit alanında kaldığını aktaran Kocaer, bu tür taşınmazlarda yeni yapılaşma dışında, mevcut eski yapıların her türlü bakım, onarım, çevre düzenlemesi ile tuvalet ve pis su atıklarının kanalizasyon şebekesine bağlanması gibi hususlarda yasal engel bulunmadığını vurguladı.

Başkan Kocaer, yerinde yapılan incelemelerde, mevcut üç eski yapı dışında yeni betonarme bina bulunmadığının, toprak zemin üzerinde günübirlik hizmetlerin görüldüğü platformun sökülüp takılabilen ahşap malzemeden yapıldığının, deniz kenarındaki mevcut taş ve kayaların kırılmadığının ve kıyının betonlaşmasının da söz konusu olmadığının tespit edildiğini bildirdi.

Kocaer, açıklamasında, 'Onarımı yapılan mevcut 3 eski binanın dışında yapıldığı öne sürülen lüks bir butik otel iddiası da hayalcilikten öteye gitmemektedir. Bu asılsız ve çarpıtma haberler, insanlarımızın aklını karıştırmaktan başka bir amaca hizmet etmemektedir. Söz konusu koy, öncesinde olduğu gibi şimdi de değerli halkımızın kullanımına açıktır.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA