Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili'den Güney Osetya Tepkisi

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili: (Güney Osetya'nın isminin değiştirilmesi girişimine ilişkin) Halkın özgür iradesini gösterecek seçim veya plebisit diğer bir ülkenin işgal ettiği topraklarda, yerel insanların çoğunun kovulduğu, etnik temizliğin yapıldığı ve bugün sadece Rusya'nın etkili bir şekilde kontrol edebildiği bir bölgede yapılamaz'.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, ülkeden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın ayrılıkçı Devlet Başkanı Leonid Tibilov'un, Güney Osetya isminin 'Alania' olarak değiştirilmesi girişiminin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Margvelaşvili, yaptığı yazılı açıklamayla, ülkesinden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'nın adının Alania olarak değiştirilmesi için plebisit ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı yönündeki bildirimlerle ilgili değerlendirmede bulundu.

Margvelaşvili, işgal altındaki bir bölgede seçim veya plebisit yapılmasının mümkün olmayacağını vurgulayarak, 'Halkın özgür iradesini gösterecek seçim veya plebisit diğer bir ülkenin işgal ettiği topraklarda, yerel insanların çoğunun kovulduğu, etnik temizliğin yapıldığı ve bugün sadece Rusya'nın etkili bir şekilde kontrol edebildiği bir bölgede yapılamaz.' ifadelerini kullandı.

Gürcistan hükümetiyle anlaşmaya varmadan ülkenin herhangi bir bölgesinin adının değiştirilmesi girişiminin Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine karşı atılmış bir adım olduğunu belirten Margvelaşvili, tüm uluslararası ortaklarını söz konusu seçim ve plebisiti tanımamaya çağırdı.

Ayrıca Margvelaşvili, 'Rusya'yı, Gürcistan topraklarındaki işgale son vererek, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye yönelik gerçek adımlar atmaya çağırıyoruz.' dedi.

Rus haber ajansı Ria Novosti, Güney Osetya'nın ayrılıkçı Devlet Başkanı Tibilov'un, 9 Nisan'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanı sıra Güney Osetya isminin Alania olarak değiştirmesi için plebisit yapacağını bildirmişti.

Kaynak: AA