Genç Sanatçılar Beyoğlu'nda Buluştu

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen "Genç Sanatçıların Kültür Sanat Alanındaki İstihdam Politikalarına Bakış Açısı Zirvesi", açılış oturumunda konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Sinema sektörü, Türkiye içerisindeki pazar payını büyüterek kendisini hak ettiği yere taşıyacağına inanıyorum" dedi.

Genç Sanatçılar Beyoğlu'nda Buluştu
Film-San Vakfı tarafından hayata geçirilen ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 80 öğrencinin bir araya geldiği, "Genç Sanatçıların Kültür Sanat Alanındaki İstihdam Politikalarına Bakış Açısı Zirvesi", Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi’nde başladı.

Avrupa Birliği Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Beyoğlu Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyumun açılış oturumuna Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Film-San Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Engin Çağlar, Film-San Vakfı Müdürü Kıvanç Terzioğlu ve Yeşilçam’ın usta oyuncularından Devlet Devrim’in yanı sıra çok sayıda ünlü yönetmen, senarist ve oyuncu katıldı.

Programda Engin Çağlar ve Devlet Devrim, ilk emekli olan sanatçıların fotoğrafının yer aldığı 1978 yılına ait bir tabloyu Başkan Demircan’a hediye etti. Bir hafta sürecek sempozyumda çeşitli oturumlar ve atölye çalışmaları yapılacak.

"Beyoğlu kültürel farklılıklarını Bayezid Han’ın hoşgörüsüne borçludur"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan sempozyumun açılışında yaptığı konuşmasında, tarihi ve kültürel birikimlerin, özgün sinema eserlerinin ortaya çıkmasında çok önemli bir yerinin olduğunu belirterek, "Beyoğlu bugünkü kültürel farklılıklarını Sultan Bayezid Han’ın eylemlerine, hoşgörüsüne ve bakış açısına borçludur. Beyoğlu’nu anlamak, aslında şehirleri anlamak önemli. İnsan kendi tarihinin temel yapı taşlarını iyi bilirse her şeyi daha rahat bir şekilde kurgular" dedi.



"Beyoğlu, güzel olan her şeyin merkezi olmaya devam edecek"

Türkiye’nin giderek büyüyen ve gelişen bir ülke olduğunun da altını çizen Başkan Demircan, "Türkiye hem ticari olarak, hem siyasi olarak, hem eğitim olarak, hem markalaşma olarak giderek büyüyen ve gelişen bir ülke. Bütün iddia konusu alanlarda, kendi varlığını ortaya koyacağı ve tanıtacağı en iddialı yer de sinemadır. Sinema sektörünün Türkiye içerisindeki pazar payının büyüyerek kendisini hak ettiği yere taşıyacağına inanıyorum. Beyoğlu bugün olduğu kadar bundan sonrada inovasyonun, kültür sanatın yani güzel olan her şeyin üretim merkezi olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

"Sinema için ne yapılacaksa varım"

Film-San Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Engin Çağlar da, sinemaya ve geleceğin sinemacılarına destek olmak için bu tür bir sempozyum düzenlediklerini ifade ederek, "Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a sinemayla ilgili böyle bir sempozyum yapacağız dediğimde ilk sözü ‘sinema için ne yapılacaksa varım’ dedi.

Kendisine sizlerin huzurunda çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



Oyunculuk, senaristlik ve yönetmenlik üzerine eğitim verilecek

Türkiye’de radyo, televizyon, sinema bölümü okuyan öğrencilere imkanlar sunabilmek ve onları yetiştirebilmek amacıyla hayata geçirilen projeye farklı üniversitelerden 369 başvuru yapıldı ve öğrenciler arasından 80 kişi seçildi. Bir hafta sürecek zirvenin ilk üç gününde oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcılardan oluşan Türkiye’nin önde gelen isimleri paneller verecek. 9-10 ve 11 Şubat’ta ise öğrenciler yirmişer kişilik sınıflarda atölye çalışmalarına katılarak oyunculuk, senaristlik ve yönetmenlik üzerine eğitim alacak. Zirveden çıkan sonuç kapsamında, yapımcı, yönetmen, oyuncu ve senaristlerin yaşadığı sorunlar, talepler ve istekleri toplayarak çözüm bulabilmek adına meclise gönderilecek.

Ünlü yönetmen ve senaristler genç sanatçılarla buluşacak

Bir hafta boyunca ünlü yönetmen ve senaristlerin katılacağı oturum ve panellerde, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Anta Toros, Devlet Devrim, Ayşe Mine, Meral Konrat, Neşe Aksoy, Nermin Denizci, Kıvanç Terzioğlu, oyuncu Ediz Hun, Lale Film’in sahibi Necip Sarıcı, Antalya Film Festivali Genel Koordinatörü ve yapımcı Elif Dağdeviren, oyuncular Nursel Köse, Haydar Şişman, Bennu Yıldırımlar ve Nedim Saban, yönetmenler Hilal Saral, Osman Sınav, Biket İlhan ve Mustafa Kara, Avukat Burhan Gün, FİYAB (Film Yapımcıları Meslek Birliği) Genel Sekreteri Ahmet Edebali, Setem Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetmen Mehmet Güleryüz, senaristler Kerem Deren ile Gülin Tokat katılımcılarla bir araya gelecek.
Kaynak: İHA