BM'den Suriye'de İnsani Yardım Uyarısı

BM, ocak ayının Mart 2016'dan bu yana Suriye'de insani yardım dağıtımı açısından en kötü ay olduğunu ve sadece 40 bin sivile insani erişim sağlandığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM), ocak ayının Mart 2016'dan bu yana Suriye'de insani yardım dağıtımı açısından en kötü ay olduğunu belirterek, insani yardım dağıtılması planlanan 914 bin sivilin de sadece 40 binine ulaşılmasının endişe verici olduğunu bildirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Sözcüsü Yara Sharif, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, de Mistura'nın Suriye'de 600 bini kuşatma altında olmak üzere 4,72 milyon sivile koşulsuz, engelsiz ve sürekli insani yardım için erişim sağlanması çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Sözcü Sharif, 914 bin sivile insani yardım ulaştırmak için BM'den 21 konvoyun talep edildiğini ifade ederek, bu konvoylardan sadece birine erişim izni sağlanarak 40 bin kişiye insani yardım ulaştırıldığını aktardı.

De Mistura'nın insani erişimlerin başarısızlığa uğramasından endişe duyduğunu dile getiren Sharif, ocak ayının Mart 2016'dan bu yana insani yardımların ulaştırılması açısından Suriye'deki en kötü ay olduğunun altını çizdi.

- 'Halep'te 1,8 milyon sivil susuz'

Sharif, diğer konvoyların 100 günden bu yana gıdadan mahrum kalan bölgelere ulaşabilmesi için acilen hareket etmesi gerektiğine işaret etti.

Madaya, Zabadani, Fua ve Kefraya şehirlerinde acil gıda yardımına ihtiyaç duyulduğunu anlatan Sharif, ayrıca Madaya ve Zabadani'ye en kısa zamanda tıbbi destek sağlanması gerektiğini vurguladı.

Sharif, Halep şehir merkezi ve kırsalında yaşayan yaklaşık 1,8 milyon sivilin ana su kaynağının terör örgütü DEAŞ tarafından kontrol edilmesinden dolayı 14 Ocak'tan bu yana su verilememesinden de ciddi endişe duyduklarını kaydetti.

- 'De Mistura-Tillerson görüşmesi olumlu'

De Mistura'nın geçen hafta ABD'de yaptığı temaslara da değinen Sharif, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini bildirdi. Sharif, de Mistura-Tillerson görüşmesinde ana konunun Suriye'deki savaş olduğu, Özel Temsilcinin ayrıca, ABD yeni yönetiminden üst düzey diplomatlarla başarılı görüşmeler gerçekleştirdiği bilgini paylaştı.

Sharif, bir soru üzerine de İsviçre'nin Cenevre kentinde 20 Şubat'ta başlayacak Suriye barış görüşmeleri için davetiyelerin yarından itibaren gönderilmeye başlanacağını söyledi.

Kaynak: AA