'Beyaz Esaret' Köyleri Teslim Aldı

Iğdır'da yöre halkının 'beyaz esaret' olarak tanımladığı kar yağışı, yüksek kesimlerdeki köylerde bulunan tek taklı ev ve ahırların çatılarına kadar ulaştı Köylüler hem kar yağışıyla mücadele edip hemde köy şartlarında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor Pınarbaşı köyü sakini Ayboğa: 'İçme sularımız dondu, köy çeşmesinden kovalarla su taşıyoruz. Hayvanlarımızı yemlemek için dışarı çıkaramıyoruz, evlerimiz pencerelerine kadar karla kapanıyor' Badilli köyü sakini Kaya: 'Bu yıl fazla kar yağdığı için çok zorluk çekiyorduk, devlet yolumuzu açtı, ihtiyaçlarımızı karşılamak için şehre gideceğiz'

BÜLENT MAVZER - Kar yağışının hayatı durma noktasına getirdiği Iğdır'ın yüksek kesimlerinde pek çok ev ve ahır kar altında kaldı.

Yöre halkının 'beyaz esaret' olarak tabir ettiği kar yağışı, Iğdır merkez ve Tuzluca ilçesine bağlı yüksek rakımlı köylerde yaşamı olumsuz etkiliyor.

Aras Sıradağları'nın eteklerindeki köylerde bulunan tek katlı ev ve ahırların çatılarına kadar ulaşan karı temizlemeye çalışan yöre sakinleri, büyük güçlük yaşıyor.

Karı temizleyip ev ve ahırlarına açtıkları tüneller sayesinde ulaşan köylüler, ahırlardaki hayvanlarına da buradan ulaşarak onları besliyor.

Kar kalınlığının 120 santimetreye ulaştığı bölgedeki köylüler, 'beyaz esaret' altında çiftçilik yapıp günlük hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Kar yağışının etkili olduğu Pınarbaşı köyü sakinlerinden Ercan Ayboğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışın köylerinin 4 ay süreyle kar altında kaldığını söyledi.

Köylerinin yüksek rakımda bulunması nedeniyle daha fazla kar yağdığını anlatan Ayboğa, 'Kar yağdığı zaman tüm yollarımız kapanıyor. Hayvanlarımıza saman ve yem getirmek için kullandığımız yollar da kapanıyor. Kış geldiğinde köylerimizde yaşam adeta duruyor.' dedi.

Ayboğa, kışın köyde yaşamanın çileye dönüştüğünü belirterek, 'Kış gelince su, hayvan bakımı, kar temizleme, yakacak hazırlama gibi birçok zorluk yaşıyoruz. İçme sularımız dondu, köy çeşmesinden kovalarla su taşıyoruz. Hayvanlarımızı yemlemek için dışarı çıkaramıyoruz, evlerimiz pencerelerine kadar karla kapanıyor. Öğrencilerimiz okula giderken zorluk çekiyor. Hem köy şartları hemde karla mücadele ederek yaşıyoruz.' diye konuştu.

-'Allah devletimize zeval vermesin'

Tuzluca ilçesine bağlı Badilli köyü sakinlerinden Nurettin Kaya da köy yollarının 3 gündür kapalı olduğunu belirtti. Dağlık kesimlerdeki köylerde yaşamın zor olduğunu anlatan Kaya, şu ifadeleri kullandı:

'Yollarımız açıldı, Allah devletimize zeval vermesin. İhtiyaçlarımız var, yollarımız kapalı. Bu yıl fazla kar yağdığı için çok zorluk çekiyorduk, devlet yolumuzu açtı, ihtiyaçlarımızı karşılamak için şehre gideceğiz. Bize bir hafta yetecek kadar malzeme alıp köyümüze geri döneceğiz. Kış gelince hayatımız böyle devam ediyor. Hem çiftçilik yapıp hemde karla mücadele ediyoruz.'

İl ve ilçe merkezlerine uzak olan köylerde yaşayan vatandaşlar, her hafta kent ve ilçe merkezlerine inip evlerinin ihtiyaçları için alışveriş yapıyor.

Kar yağışı sonrası kapanan köy yolları, özel idare ekiplerinin saatler süren çalışmalarının ardından ulaşıma açılıyor.
Kaynak: AA