Arap Kızılayı Sorumlusu Harbut'a Türk Kızılayı'ndan Yardım Eli

Suriye'nin İdlib şehrindeki füze saldırısında yaralanan Suriye Arap Kızılayı İdlib Merkezi Sorumlusu Memnun Harbut, Türk Kızılayı'nın çabalarıyla Türkiye'ye getirilerek tedavi altına alındı.

Türk Kızılayı'nın açıklamasına göre, yaralanan Harbut, Türk Kızılayı ekiplerince İdlib'den alınarak Babel Hava Sınır Kapısı'na getirildi.

Burada Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç ve Kızılay çalışanları tarafından karşılanarak, Cilvegözü Sınır Kapısı tarafındaki tampon bölgeye getirilen Harbut'un ilk sağlık kontrolü, Genel Başkan Dr. Kınık tarafından yapıldı. Harbut, daha sonra sağlık ekiplerince getirildiği Hatay'da tedavi altına alındı.

Kınık, saldırıda yaralananların bulunduğunu, durumu ciddi olan Harbut'u İdlib’den alıp Türkiye'ye getirdiklerini belirtti.

Şehir merkezinde vurulan Suriye Arap Kızılayı binasının, İdlib'in ambulans yönetim merkezi olarak kullanıldığını belirten Kınık, şunları kaydetti:

'Ne yazık ki menşei bilinemeyen bir hava saldırısı neticesinde bina kullanılamaz hale geldi. İçinde çalışan Suriye Arap Kızılayı yetkilileri ise yaralandı. Bu bina daha önce BM'ye Kızılay binası olarak bildirilmiş, Kızılay binası olarak işaretlenmiş bir merkezdi. Yapılan saldırı savaş suçudur. Bu işin hukuki çerçevesinde Türk Kızılayı olarak uluslararası mercilerde ve BM nezdinde girişimlerimiz olacaktır. Yaralanan kardeşlerimize destek olmaya devam edeceğiz.'

- Türk Kızılayı'na teşekkür

Açıklamada görüşlerine yer verilen Memnun Harbut, gece saatlerinde uyuduğu sırada binaya füzenin isabet ettiğini, kurtarıldığı sırada bilincinin kapalı olduğunu belirterek, 'Orasının Suriye Arap Kızılayı merkezi olduğunu Google dahil her tarafa bildirmiştik. Binamız, logo ve bayrakları olmasına rağmen hedef oldu. Bu savaş suçudur. Belirtilmiş olan bu yardım binası, tüm dünya tarafından bilinmekteydi. Vurulmasını kabul etmiyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

Harbut, kendisine yardım elini uzatan başta Dr. Kerem Kınık olmak üzere tüm Türk Kızılayı yetkililerine teşekkür etti.

Kaynak: AA