AB-Moldova İlişkilerinin Geleceği Görüşüldü

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, Brüksel'de AB kurumlarının liderleriyle görüştü Görüşmelerde, ABMoldova ilişkileri ve iki taraf arasındaki Dodon'un karşı olduğu Ortaklık Anlaşması ele alındı AB Konseyi Başkanı Tusk: 'Ortaklık Anlaşması ve Ticaret Anlaşması dahil ABMoldova işbirliğinin, reformlar ve geleceği açısından Moldova'nın üstün yararına olduğuna inanmaya devam ediyorum'.

Avrupa Birliği (AB) karşıtı ve Rusya yanlısı tutumuyla bilinen Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, AB kurumlarının liderleriyle Moldova ile AB arasındaki anlaşmaların geleceğini görüştü.

Brüksel'e resmi ziyaret gerçekleştiren Dodon, temasları kapsamında sırasıyla AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geldi.

Görüşmelerde, Rusya yanlısı olarak gösterilen Dodon'un cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından zayıflama eğilimi gösteren AB-Moldova ilişkileri ve iki taraf arasındaki Ortaklık Anlaşması ele alındı.

- AB, işbirliğinin Moldova'nın üstün yararına olduğunu savundu

Görüşmelerin sonunda gazetecilere açıklama yapılmadı ancak AB Konseyi Başkanı Tusk, sosyal medya hesabından İngilizce ve Rusça olarak, 'Ortaklık Anlaşması ve Ticaret Anlaşması dahil AB-Moldova işbirliğinin reformlar ve geleceği açısından Moldova'nın üstün yararına olduğuna inanmaya devam ediyorum.' mesajını paylaştı.

- 'AB anlaşmaları beklentileri karşılamadı'

Dodon, dün yaptığı açıklamada, AB ve Moldova arasındaki ikili anlaşmaları görüşeceğini, bu anlaşmaların ihracat ve yabancı yatırım konuları dahil olmak üzere Moldovalıların büyük çoğunluğunun beklentisini karşılamada başarısız olduğunu söylemişti.

Anlaşmaların Moldova'nın ihracatçı konumunu güçlendirmediğini, aksine Rusya'ya olan ihracatına zarar verdiğini kaydeden Dodon, yüksek yabancı yatırım beklentilerinin karşılanmadığını, hatta yatırımların yüzde 17 düştüğünü ifade etmişti.

AB ve Moldova, 2014 yılında Ticaret Anlaşması imzalayarak, pazarını Avrupa ürünlerine açmıştı. Bunun üzerine Rusya Moldova'dan meyve ithalatını yasaklamıştı.

- AB bayrağını indirtmişti

Rusya yanlısı olarak gösterilen Dodon, 13 Kasım'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmış, 23 Aralık'ta da göreve başlamıştı. Seçim kampanyası sırasında ülkesinin Rusya ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini ve AB-Moldova Ortaklık Anlaşmasının iptali için referanduma gidebileceğini söyleyen Dodon, göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanlığı binasında bulunan AB bayrağını indirtmişti.

AB yanlısı partilerin iktidarda olduğu Moldova'da Cumhurbaşkanlığı sembolik bir makam olarak kabul ediliyor ancak Dodon'un seçimleri kazanması ülkedeki eğilimi gösteriyor.

Moldova'daki gelişmeler, AB'nin eski Sovyet Cumhuriyetlerini Rusya'nın etkisinden kurtarmaya dönük politikasının zarar görmeye başladığı şeklinde değerlendiriliyor.

Kaynak: AA