Zihinsel Engelli Gençler İş Sahibi Oluyor

Manisa'daki zihinsel engellilerin iş hayatına katılması için başlatılan projeyle mesleki eğitim alan engelli gençler, OSB içinde kurulan atölyede sanayi kuruluşları için üretim yapmaya başladı MOSB Müdürü Karaboran: 'İlk etapta 4 firmamızın istihdam edeceği Özel Eğitim Merkezi mezunu 32 öğrenci, iş sahibi olacak' Manisa Zihinsel Engellileri Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı Keskin: 'Benzer uygulamalar Avrupa’da var ama Türkiye için ilk olacak. İnşallah diğer illerimize de örnek olur'

TURGAY DUYAR - Manisa'da meslek eğitim alan zihinsel engelliler, organize sanayi bölgesinde oluşturulan ortak atölyede bölgenin önde gelen sanayi kuruluşları için üretim yapmaya başladı.

İlk etapta 4 sanayi kuruluşunun istihdam edeceği 32 engelli genç, üretim hayatına katılmanın heyecanını yaşıyor.

Türkiye'nin önde gelen sanayi merkezlerinden Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (MOSB) başlatılan Zihinsel Engelliler Korumalı İş Yeri (ZEKİ) ve Yaşam Merkezi Projesi kapsamında Teleset Elektromekanik firmasının istihdam ettiği 8 zihinsel engelli genç, iş sahibi oldu.

Fabrika servisiyle her sabah atölyeye gelerek çalışmaya başlayan gençler, gün boyu siparişleri yetiştirmeye çalışıyor, mesai bitiminde ise para kazanmanın sevinciyle evlerine dönüyor.

MOSB Müdürü Funda Karaboran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez uygulanan projeyle Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nden mezun olan gençlere iş olanağı yaratıldığını belirtti.

İş eğitimi alan gençlerin eve kapanmaması, sosyal ve ekonomik hayata katılmasını amaçlayan proje kapsamında bölgedeki fabrikalarla temasa geçtiklerini anlatan Karaboran, zihinsel engelli gençlerin çalışması için özel bir üretim ve yaşam merkezinin oluşturulduğunu kaydetti.

Yaklaşık 5 milyon lira maliyetle oluşturulan iş yerindeki 12 atölyenin farklı fabrikalara tahsis edildiğini söyleyen Karaboran, engelli gençlerin her sabah çalıştıkları fabrikanın atölyesine girerek çalışmaya başladığına dikkati çekti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Valilik ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle 2015 yılında başlayan projenin ülke için ilk olması nedeniyle emin ve küçük adımlarla ilerlemek istediklerini dile getiren Karaboran, proje sayesinde sanayi kuruluşlarının da yüzde 3 engelli çalıştırma kotasını kullanabildiğine işaret etti.

Karaboran, şöyle devam etti:

'Proje kapsamında ilk korumalı iş yerimizi Teleset Elektromekanik firması açtı. 8 zihinsel engelli gencimiz firma için üretim yapıyor. ZEKİ Yaşam Merkezi içerisinde 12 korumalı iş yerimiz olacak. İlk etapta 4 firmamızın istihdam edeceği Manisa Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi mezunu 32 öğrenci, iş sahibi olacak. İş merkezindeki çocuklarımızın fabrika çalışanlarıyla aynı şartlarda çalışıyor. Tek farkları daha korunaklı bir mekanda üretime katılmaları. Fabrikaların 'özel takım' olarak adlandırdığı gençler, burada yeni bir hayata başlıyor.'

- 'Hayalimiz gerçek oldu'

Proje ortaklarından Manisa Zihinsel Engellileri Eğitme ve Koruma Derneği Başkanı Rabia Keskin ise çocuklarının hayallerinin gerçek olduğunu, ailelerin de çocuklarının iş sahibi olmasının heyecanını yaşadığını belirtti.

MOSB yetkililerinin okulda ziyaret ettiği çocukların neler yapabildiklerini görünce projeye başlama kararı aldığına dikkati çeken Keskin, zihinsel engellilerin istihdamı konusunda büyük zorluklar yaşandığını anlattı.

Projeyle MOSB'nin engelli çocuklara ve ailelerine büyük destek verdiğini dile getiren Keskin, 'Benzer uygulamalar Avrupa’da var ama Türkiye için ilk olacak. İnşallah diğer illerimize de örnek olur' dedi.

Keskin'in 19 yaşındaki kızı Simge ise 'Para kazanacağım için çok sevinçliyim. Para kazanınca kendime ev almak istiyorum' dedi.

Proje kapsamında istihdam edilen Hüseyin Yücel'in annesi Hatice Yücel ise toplumun zihinsel engellilere önyargılı yaklaştığını, onlara fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini gösterme açısından projenin umut verici olduğunu kaydetti.

Yücel, 'Bu merkez açılmamış olsaydı, benim çocuğum zamanının çoğunu internet kafede geçirecekti. Çocuklarımız çok şeyin farkındalar, çalışmak, para kazanmak istiyorlar. Çok büyük hayalleri var. Çok mutluyuz, minnettarız, çocuklarımızın tüketici olmaktansa üretici olmasını istiyoruz.' dedi.

Hatice Yücel'in zihinsel engelli oğlu Hüseyin Yücel ise 'Ben çok mutluyum diğer arkadaşlarım da çok mutlu. Çalışıp para kazanacağım.' diye konuştu.

Zihinsel engelli kızının iş sahibi olmasının yıllardır hayal ettiklerine işaret eden Ummuhan Çam ise 'Bu merkez olmasaydı kızım eve kapanacaktı. Oysa şimdi çok mutlular.' ifadelerini kullandı.

Çam'ın 20 yaşındaki engelli kızı Şevval Çam ise 'Ben de çalışmak, para kazanmak istiyorum. Kazandığım bütün parayı arkadaşlarıma dağıtacağım' dedi.
Kaynak: AA