Türkiye Varlık Fonunun 5 Aylık Geçmişi

Büyük kurum ve kuruluşları bünyesine alarak önemli kaynak sağlayan Türkiye Varlık Fonu, Ağustos 2016'da kuruldu.

MELTEM ÖZTÜRK - Büyük kurum ve kuruluşları bünyesine alarak önemli kaynak sağlayan Türkiye Varlık Fonu, Ağustos 2016'da kuruldu.

Bakanlar Kurulu kararıyla Hazine bünyesindeki bazı kamu sermayeli şirketler ile özelleştirme programındaki bazı şirketlere ait hisselerin aktarıldığı Türkiye Varlık Fonu, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanunla ekonomiye dahil oldu.

TBMM Genel Kurulunda 19 Ağustos 2016'da yasalaşan Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile KDV Kanununda Değişiklik Yapan Kanun, 26 Ağustos 2016'da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ'nin yapısına ve işleyişine ilişkin esasları belirleyen Bakanlar Kurulu kararı ise 9 Kasım 2016'da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye Varlık Fonu, Başbakanlığa bağlı olarak, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurt içinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak sağlamak, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara katılmak amacıyla kuruldu.

Bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere ise Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi oluşturuldu.

Kanuna göre, Türkiye Varlık Fonunun kaynakları, Özelleştirme Yüksek Kurulunca özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve fona devrine karar verilen kuruluş ve varlıklar ile Özelleştirme Fonundan fona aktarılmasına karar verilen nakit fazlasından oluşuyor.

Fonun kaynakları arasında Bakanlar Kurulunca fona aktarılmasına veya şirket tarafından yönetilmesine karar verilen kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu altında bulunan ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklar ile fon tarafından yurt içi ve yurt dışı sermaye ve para piyasalarından ilgili mevzuat kapsamında yer alan izin ve onaylar aranmaksızın sağlanan finansman ve kaynaklar da yer alıyor.

Finansman sağlanırken Türkiye Varlık Fonu portföyü üzerinde teminat, rehin, kefalet ve ipotek tesis edilebiliyor.

Türkiye Varlık Fonuna devredilen varlıklar ve haklarla Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda elde edilen, tescile tabi olabilen diğer her türlü değer, ilgili siciline veya kütüğüne Türkiye Varlık Fonu adına tescil ediliyor.

Türkiye Varlık Fonunun mal varlığı, fon hesabına olması şartıyla Türkiye Varlık Fonu ve alt fonların yapmaya yetkili olduğu faaliyetlere ilişkin iş ve işlemler haricinde teminat gösterilemiyor ve rehin edilemiyor, başka bir amaçla tasarruf edilemiyor.

Fonun mal varlığına, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemiyor, üzerine ihtiyati tedbir konulamıyor ve iflas masasına dahil edilemiyor. Şirketin üçüncü kişilere olan borçları ve yükümlülükleri ile Türkiye Varlık Fonunun aynı üçüncü kişilerden olan alacakları birbirlerine karşı mahsup edilemiyor.

Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu, buna göre kurulacak şirket ve alt fonlar Gelir ve Kurumlar Vergisinden muaf tutuluyor. Bu muafiyet, Türkiye Varlık Fonu ve şirket kazanç ve iratları üzerinden Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarınca yapılacak vergi kesintilerini de kapsıyor.

Şirket ve Türkiye Varlık Fonu, elektrik ve hava gazı tüketim vergisi ve yangın sigortası vergisi hariç olmak üzere Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi, harç, katılma payı ile tasdik ücretlerinden, sahip olduğu taşınmazlar dolayısıyla emlak vergisinden, satın alınan ve satılan taşınmazlar ile ilgili olarak tapu ve kadastro döner sermaye bedellerinden ve her türlü dava ve icra işlemlerinde teminat yatırma mükellefiyetlerinden muaf tutuluyor.

Varlık ve hakların, Türkiye Varlık Fonu ve alt fonlara devri ile bu varlık ve hakların Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilmesi suretiyle yapılan teslim ve hizmetlere, KDV'den istisnası sağlanıyor.

Türkiye Varlık Yönetimi Anonim Şirketi ve Türkiye Varlık Fonu ile bunların finansman temini amacıyla kuracakları fon ve şirketler, her türlü mali kaynağını, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında veya Maliye Bakanı ile ilgili bakanın ortak teklifi ve başbakanın onayıyla belirlenecek esaslar dahilinde Türkiye'de yerleşik bankalar nezdinde kendi adına açtıracağı hesapta toplanıyor.
Kaynak: AA