Türk Sağlık-Sen Başkanı Tokur'dan Enflasyon Açıklaması

Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur, memurun, emeklinin 6 aylık zammının Ocak ayı enflasyonuna yenildiğini öne sürdü.

Türk Sağlık-Sen Başkanı Tokur'dan Enflasyon Açıklaması
Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur, TÜİK’in yüzde 2,46 olarak açıkladığı Ocak ayı enflasyonunun memur maaşlarına etkisi 2017’nin ilk 6 ayı için verilen zammın ilk ayda eriyeceği ve memur ve emeklilerin önümüzdeki dönemde ortaya çıkması muhtemel çift haneli enflasyondan etkileneceğini kaydetti.

İrfan Tokur açıklamasında, “Ocak ayı enflasyonu yüzde 2,46 çıkınca, kamu görevlilerine ve emeklilere yapılan yüzde 3’lük zammın neredeyse tamamının daha memurun eline geçmeden eridiği görüldü.

Buna göre memurun elinde Ocak maaşından geriye yalnızca yüzde 0,54’lük bir zam kaldı. Bundan sonra her ay enflasyon yüzde 0 bile çıksa, memurlar ve emekliler temmuz ayına kadar yüzde 0,54’lük zamla geçinmek zorunda kalacaklar. Fiyat gelişimlerine bakıldığında, büyük ihtimalle memur ve emeklilerin maaşları şubat ayı itibarı ile bütünüyle eriyecek ve alım gücü 2016 yılının da gerisine düşecek. Başka bir anlatımla memur ve emeklilere 6 ay için verilen zam daha cebine girmeden eridi, gitti. TÜİK ise açıkladığı enflasyonla bu erimeyi biraz daha yumuşatarak tescillemiş oldu.

Yıllardan beri ifade ettiğimiz üzere, toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili konfederasyonun ağırlığını gösterememesi, kamu görevlilerinin pazarlık gücünü ortaya koyamaması nedeniyle memur ve emeklilere, ekonomik gerçeklerle bağdaşmayan maaş zamları konusunda anlaşma yapılıyor. Çoğu zaman kamu görevlilerimizin müktesep hak haline gelmiş kazanımları baltalanıyor. 2017 yılının ilk ayı itibarı ile sözde tarihi toplu sözleşme ile getirilen maaş zammının, ekonomik gelişmeler karşısında yetersiz kaldığını görüyoruz. Bir toplu sözleşme metni düşünün ki, daha ilk aydan itibaren fiyaskoya dönüşsün, bütün geçerliliğini yitirsin. Bir konfederasyon düşünün ki, memurun, emeklinin yitip giden hakları için kılını bile kıpırdatmasın. Ne yazık ki, bunlar dünyada yalnızca bizim ülkemize özgü olarak gerçekleşiyor” dedi.

Kaynak: İHA