Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı İle Kars Evleri Osmanlı Projesi Dışında Mı Kalacak?

Birçok Medeniyete ev sahipliği yapan Kars’ta “Osmanlı Mahallesi” Projesi için Mart ve Nisan aylarında kazma vurulması beklenirken, Kars Kalesi altında bulunan Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı ile Kars Evleri’nin proje dışında kalacağı öğrenildi.

Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı İle Kars Evleri Osmanlı Projesi Dışında Mı Kalacak?
Tarihi Tevfik Paşa Konağı ile Kars Evleri’nin Kars Belediyesi’ne ait Taşınmaz Kültür Varlıkları olduğu ve üzerlerinde haciz bulunduğundan dolayı proje dışında kalacağı öğrenildi. Kars Valiliği’nin Ahmet Tarihi Tevfik paşa Konağı ile Kars Evlerinin belediyeden devrini istediği, ancak üzerlerinde bulunan hacizden dolayı devirin yapılamadığı bildirildi.

Birinci etabı geçen yıl Evliya Camii ve Kars Kalesi’nin çevresinin düzenlenmesi, aydınlatılması, Osmanlı Mahallesi ve Osmanlı Çarşısı oluşturulması ve tarihi yapıların restorasyonu projelerini kapsayan “Tarihi Dokunun Korunması ” projesi ile hayata geçirilen Osmanlı Mahallesi’nde Mart veya Nisan aylarında burada bulunan evlerin istimlak edilmesiyle birlikte kazma vurulacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın yakından takip ettiği Vali Rahmi Doğan, bizzat üzerinde durduğu Osmanlı Mahallesi Projesi ile Evliya Cami, Hasan-ı Harakani Türbesi, Ulu Cami, Muradiye Hamamı ile Mazlumağa Hamamı, Taş Köprü, 12 Havariler Kilisesi (Kümbet Cami) restorasyonu yapılarak yeniden Kars’a kazandırılacak olan Beylerbeyi Sarayı, Kars Kalesi’nin eteklerinde tarihi bir tablo gibi ortaya çıkarılarak bir kültür hazinesi, bir açık hava müzesi oluşturulacak. Yaklaşık 21 adet dubleks Osmanlı Evi ve Butik Otellerin yolların, çarşıların oluşturulacağı Kars Kalesi eteklerinde iki de üvey evlat bulunuyor.

Bir yandan bu kadar geniş çaplı bir proje hayata geçirilmeye çalışılırken, diğer yandan Kars Belediyesi’ne ait iki tane kültür varlığı ki birisi tarihi kimliği ile ortaya çıkıyor; Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve eski Kars evi üzerlerinde haciz bulunduğu için Kars Valiliği’ne devredilemediği gibi onarımları da yapılamıyor.

Kars Valiliği bu iki tarihi yapıyı “Osmanlı Mahallesi Projesi’ne” dahil etmek için girişimde bulunsa da başarılı olamadı. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı. (DAP)’ın yüzde 50 desteği ile hayata geçirilecek olan proje Kars’ta yaşayan vatandaşları her ne kadar heyecanlandırsa da Ahmet Tevfik Paşa Konağı ve Eski Kars Evi’nin yıkılmalarına göz yumulması da bir o kadar üzüyor. Çünkü her iki tarihi binanın üzerinde haciz bulunuyor. Bundan dolayı her hangi bir işlem yapılamıyor.
Kaynak: İHA