KEİPA Genel Sekreterleri Toplantısı

KEİ Uluslararası Daimi Sekreteryası Genel Sekreteri Christides: 'Bölgesel sorunlarımızı daha verimli çözmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Hali hazırda sonuçlardan memnun muyuz? Değiliz tabii. Daha somut çözümler getirmemiz gerekiyor ve bunun farkındayız' '2017 yılı çok önemli olaylarla başladı. İstihdamla olan sorunlar, mültecilerle ilgili sorunlar. Popülist politikaların sonucu, ekstra tehditler ve sorunların ortaya çıkması gerçekten zor bir döneme başladığımızın işaretçisidir' 'Değişen bir dünyada yaşıyoruz. Biz hala şu andaki olayların, ikili ilişkilerin daha sonraki dönemlerde nasıl tehditlere ve sorunlara yol açacağını göremiyoruz. Ama diyalog bugün de çok zaruri ve bunu unutmamamız gerekiyor' KEİPA Genel Sekreteri Hajiyev: '21. yüzyılda insanlığın karşısında birçok tehdit bulunuyor. Özellikle aşırıcılık, ayrımcılık dünya için büyük bir tehdittir. 60 milyon zorunlu göçmene neden olmuştur bu tehditler' 'Karadeniz Bölgesi'nde çok yoğun bir şekilde zorunlu göçmen var. Hep beraber bu sorunu çözebiliriz. Dünya ekonomisine zararı da çok büyük. 300 milyon dolara ulaşmıştır bu. AB'nin gayrisafi milli gelirinin yüzde ikisi kadardır'

Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Uluslararası Daimi Sekreteryası Genel Sekreteri Büyükelçi Michael Christides, bölgesel sorunları daha verimli çözmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, 'Hali hazırda sonuçlardan memnun muyuz? Değiliz tabii. Daha somut çözümler getirmemiz gerekiyor ve bunun farkındayız.' dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA), gözlemci statüsüne haiz uluslararası teşkilatların genel sekreterlerinin katılımıyla, KEİ üye devletleri parlamentoları genel sekreterleri toplantısı İstanbul'da başladı.

KEİPA dönem başkanlığının Sırbistan'dan, Türkiye'ye geçtiği toplantının açılışında konuşan KEİ Uluslararası Daimi Sekreteryası Genel Sekreteri Büyükelçi Christides, KEİ üyesi ülkelerin zor zamanlar yaşadığını, yapacakları siyaseti sağlam zemine bağlayarak bundan sonra bölgede refah üzerine ilişkilerin kurulmasına katkıda bulunmaları gerektiğini vurguladı.

Parlamentolar arası çalışmaların ve ilişkilerin çok önemli olduğunu ifade eden Christides, şöyle konuştu:

'2017 yılı çok önemli olaylarla başladı. İstihdamla olan sorunlar, mültecilerle ilgili sorunlar. Popülist politikaların sonucu, ekstra tehditler ve sorunların ortaya çıkması gerçekten zor bir döneme başladığımızın işaretçisidir. Değişen bir dünyada yaşıyoruz. Biz şu andaki olayların, ikili ilişkilerin daha sonraki dönemlerde nasıl tehditlere ve sorunlara yol açacağını göremiyoruz. Ama diyalog bugün de çok zaruri ve bunu unutmamamız gerekiyor.

Ulusal parlamentolar, demokrasinin kalesi olmaları dışında ilişkilere de ivme kazandırıyorlar. Parlamenterler, ülkelerinin refahı için yasama çalışmaları yapıyorlar ama bu arada da ülkelerin parlamentolarıyla ilişkilerinde sorunları daha içten ve daha ayrıntılı öğrenebiliyorlar. Ama şunu biliyoruz; bütün parlamentolar barışı istiyor, refahın yükselmesini istiyor. Bazen kıskanıyorum bile. Siz parlamentodaki milletvekilleri, siz aslında halkın sesisiniz. Çünkü sizi halk seçti. Biz bürokrat olarak yukarıdan gelen talimatlarla sırf mevzuata dayanarak çalışabiliyoruz. Bazen hiç de verimli olmuyordur bu çalışmalar. Sizin gerçekten elinizde çok nadide bir araç var. Dolayısıyla uluslararasında ilişkileri iyileştirmek için çok verimli şekilde çalışabilirsiniz. Şu anda hiçbir ülke kendi kabuğuna kapanamaz. Kapansa bile ileri dönemlerde sorunlar yaşar. Bu mümkün değil artık. Dolayısıyla sorunları da ortak çözümlere bağlamak zaruri.'

KEİ bünyesinde çalışan devlet kurumu olduklarını aktaran Christides, 'Biz, bölgesel sorunlarımızı daha verimli çözmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Hali hazırda tabii ki sonuçlardan memnun muyuz? Değiliz tabii. Daha somut çözümler getirmemiz gerekiyor ve bunun farkındayız.' dedi.

Christides, 2017 yılının sadece KEİPA'nın 21. yıl dönümü değil, aynı zamanda KEİ'nin 25. yıl dönümü olduğunu anlatarak, bu kapsamda Birleşmiş Milletlerin ilgili kuruluşlarıyla ortak bir turizm forumu yapmayı planladıklarını söyledi.

Birçok vatandaşın turizmi benimsediğini ve geliştirdiğini anlatan Christides, turizmin el birliğiyle daha ileri götürülmesi gerektiğini vurguladı.

Bir Türk profesörün makalesinde 'KEİ, 25. yıl dönümünü kutlayacak ama şunu unutuyor. Amaçlarına ulaşmadılar. Bölgenin gelişmesine çok az katkıda bulundular. Artık hayal zamanı bitmiştir. Fiilen bir iş birliği şu anda gerekiyor.' dediğini aktaran Christides, bu makalenin bazı bölümlerine katıldığını ifade ederek, 'Ama hiç mi hedefe doğru çalışmadık? Bunu asla diyemeyiz. Bizler bir network oluşturduk bölge ülkeleriyle. Çok farklı sektörlerde iş birliği kuruldu. Bir diyalog kültürü oluşturduk bölgede. Biz şimdi bir kaç defa farklı ülkelerin temsilcileriyle bir araya geliyor. Uzmanlarla çözüm üretmek amacıyla toplantılar yapıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'İnsanlığın karşısında birçok tehdidi bulunuyor'

KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev de birçok uluslararası yolun kesişmesi ve doğal kaynaklar bakımından zengin olması nedeniyle Karadeniz havzasının cazip bir bölge olduğunu söyledi.

Bölgedeki en büyük zenginliğin, farklı dine ve farklı etnik kökenlere mensup insanlar olduğunu anlatan Hajiyev, 'Karadeniz bizi birleştiriyor ve bu bölgenin iş birliği için çok açık yüksek potansiyeli vardır.' görüşünü dile getirdi.

Dünyanın aslında çok küçük olduğunu vurgulayan Hajiyev, 'Bu dünyada bizim vazifemiz, insanlık adına iyi şeyler yapmak. Şu anda Avrupa değerlerinden bahsediyoruz. Bu fiziksel bir bulgu değildir. Bu, düşünce yapısıdır her şeyden önce. Demokrasi, insan hakları ve adalet. Başka bir yere gittiğimiz zaman bir Asya ülkesine, 'Asya değerleri nedir?' diye sorarsanız. Var mıdır? Vardır. Orada da insan hakları, adalet ve demokrasi... Dolayısıyla şu anda Avrupa Birliği veya Avrupa geneli değerlerinden bahsettiğimiz zaman bütün halkların değerini içermektedir. Onun için hep beraber bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor.' diye konuştu.

Hajiyev, 21. yüzyılda insanlığın karşısında birçok tehdidin bulunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle tamamladı:

'Bazıları gerçekten çok tehlikeli ve bizim bölgemiz için özellikle aşırıcılık, ayrımcılık ve bunlar dünya için büyük bir tehdittir. 60 milyon zorunlu göçmene neden olmuştur bu tehditler. Karadeniz Bölgesi'nde çok yoğun bir şekilde zorunlu göçmen var. Mülteciler, bütün ülkelerde var. Mesela benim ülkem Azerbaycan'da 10 kişiden biri zorunlu göçmen ve mülteci statüsünü taşıyor. Hep beraber bu sorunu çözebiliriz. Dünya ekonomisine zararı da çok büyük. 300 milyon dolara ulaşmıştır bu. Avrupa Birliği'nin, gayri safi milli gelirinin yüzde ikisi kadardır. Dolayısıyla hep beraber olmamızın sağlam bir zemini vardır. Bizim parlamentolar da bir arada ve güçlü olmak zorundalar.'

Kaynak: AA