Ezidilerin Eksi 15 Derecede Yaşam Mücadelesi

Irak’ın Sincar bölgesinde iki yıl önce terör örgütü DEAŞ’ın saldırılarından kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Batman’ın Beşiri ilçesinde çadır kuran 29 Ezidi aile, hava sıcaklığının eksi 15 dereceyi bulduğu bölgede yaşam mücadelesi veriyor. Ezidiler, kendilerine yakacak yardımında bulunulmasını istiyor.

Ezidilerin Eksi 15 Derecede Yaşam Mücadelesi
Terör örgütü DEAŞ’ın, iki yıl önce Irak’ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesini ele geçirmesi sonucu kaçarak Türkiye’ye sığınan ve Batman’ın Beşiri ilçesine gelerek burada çadır kuran 29 Ezidi aile, dondurucu soğuklarda yaşam mücadelesi veriyor. Hava sıcaklığının eksi 15 dereceyi bulduğu bölgede, çocuklarıyla birlikte çadırlarda yaşayan ailelerin dramı yürek burkuyor. Elektrikli sobalarını zaman zaman yaşanan kesintiler yüzünden kullanamayan Ezidi aileler, kendilerine odun ve kömür yardımında bulunulmasını istiyor.

“Çocuğum 4 gün hastanede kaldı”

Yakacağı olmadığı için elektrikli sobayla ısınmaya çalıştıklarını ancak elektrikler kesilince ısınamadıklarını anlatan Newet Hasan, “Odun sobası var ama odunumuz yok. Hayırseverler sesimizi duyup bize odun yardımında bulunsunlar. Kış mevsimini atlatana kadar bize yardım etsinler. Küçük kızım soğuk aldığı için 4 gün hastanede kaldı. Bugün eve getirdim. Çadırlar ısınmıyor, her taraf kar altında. Çadırların üzeri karla kaplanıyor ve çadırlarımız eski” dedi.



“Çocuklarımız üşüyor”

65 yaşındaki Gevre İbrahim ise soğukla mücadele ettiklerini anlatarak, “Her taraf kar kış, çocuklarımız üşüyor. Soğuktan ayaklarım tutmuyor, yürüyemiyorum. Rezil bir hayat yaşıyoruz. Hayırseverlerin bize odun yardımında bulunmalarını istiyoruz” diye konuştu.



“Sadece yakacak yardımı istiyoruz”

Davut Vece de büyük zorluklar çektiklerini anlatarak, “Sesimizi duyup bize yakacak yardımında bulunulmasını istiyoruz. Çadırlarda 150 nüfus kalıyoruz. Üşüyoruz yakacak bir şey yok. Hayırseverlerden odun yardımı aldık ama nüfus kalabalık olduğu için yetmedi” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA