ECB Başkanı Draghi Açıklaması

'ECB Yönetim Konseyi, gerektiğinde varlık alım programının boyut ve süresini uzatmaya hazır' 'İşsizliği daha aşağıya indirmeli ve daha fazla sayıda Avrupalının ekonomik toparlanmanın imkanlarından faydalanmasını sağlamalıyız' 'Aylık 80 milyar avroluk varlık alım programını Mart ayına kadar sürdüreceğiz. Nisan'dan başlayarak net varlık alımımız 60 milyar avro olacak'

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, gerekli görüldüğü takdirde Avro Bölgesi’nde uygulanan varlık alım programının boyutunun ve süresinin artırılabileceğini söyledi.

Draghi, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesin’de “Parasal Diyalog” başlıklı konuşmasında, 'ECB Yönetim Konseyi, gerektiğinde varlık alım programının boyut ve süresini uzatmaya hazır.' diye konuştu.

Maastricht anlaşmasının imzalanmasının 25’inci yılının yarın kutlanacağını anımsatan Draghi, 'Bu cesur karar(anlaşma), Avrupa entegrasyonunda yeni bir aşama başlattı. Ekonomik ve Parasal Birliğin ve Avrupa Merkez Bankası’nın temelleri bu anlaşmayla atıldı.' ifadesini kullandı.

Draghi, bu anlaşmadan 10 yıl sonra vatandaşların avro para birimini kullanmaya başladıklarını ve avronun Avrupa’yı siyasi olarak güçlendirdiğini anlattı.

Avro olarak çıkartılan bonoların İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yaşanana 'en kötü' ekonomik krizide ayakta kaldığını vurgulayan Draghi, Ekonomik ve Parasal Birliğin hedefinde ekonomik ve sosyal gelişimi sağlamanın olduğunu ve bunun için sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı sağlamaya devam etmek gerektiğini söyledi.

Draghi, Avro Bölgesi'nde son iki yılda kişi başına GSMH'nın yüzde 3 oranında artış gösterdiğine dikkati çekerek, Avrupa ekonomisinin görünümü ile ilgili algıların son 5 yıldaki en yüksek seviyeye çıktığını belirtti.

Avro Bölgesi'nde işsizlik oranının 2009 mayıs ayından beri en düşük seviyesi olan yüzde 9,6 oranına gerilediğini, kamu borcunun milli gelire oranının 2 yıldır üst üste azaldığını anlatan Draghi, 'Bunlar doğru yönde adımlar. Bu yolda devam etmeliyiz. İşsizliği daha aşağıya indirmeli ve daha fazla sayıda Avrupalının ekonomik toparlanmanın imkanlarından faydalanmasını sağlamalıyız.' değerlendirmesinde bulundu.

Draghi, ECB Yönetim Konseyi'nin Aralık ayı kararlarının toparlanmayı desteklemek amacında olduğunu belirterek, ECB para politikasının ve önlemlerinin ekonomik toparlanmanın katkı sağlayan ana unsur olduğunu ifade etti.

Avro Bölgesi'ne yönelik iç ve dış belirsizlikler hesap edilerek parasal genişleme miktarını korumaya karar verdiklerini hatırlatan Draghi, 'Aylık 80 milyar avroluk varlık alım programını Mart ayına kadar sürdüreceğiz. Nisan'dan başlayarak net varlık alımımız 60 milyar avro olacak.' diye konuştu.

Draghi, Avro Bölgesi GSMH'sının 2015 başınan beri her çeyrekte büyüdüğüne ve 2013 yılıyla karşılaştırıldığında Avro Bölgesi'nde 3,5 milyon daha az sayıda işsiz olduğuna dikkati çekerek, 'Para politikamızın net faydaları yan etkilerinden daha fazla. Para politikamız, Avro Bölgesi'nde toparlanmayı destekleyen ve finansal istikrarı sağlayan ana unsurlardan.' dedi.
Kaynak: AA