Diyarbakır'da Gıda Denetimleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, geçen yıl 26 iş yerine 167 bin 715 lira idari para cezası kesildiğini söyledi.

Atalar, tüketiciye güvenilir gıdanın arzı, tüketicinin daha iyi bilgilendirilmesi ve gıda endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla gıda kontrol hizmetlerinin yürütüldüğünü belirtti.

Güvenli gıda üretmek kadar tüketicilerin de gıdaları güvenli bir şekilde nasıl tüketeceklerini bilmeleri ve bu yönde bilinçlendirilmeleri gerekliliğine işaret eden Atalar, şöyle konuştu:

'Aksi halde sadece güvenli gıdaları üretmek ve tüketiciye bu gıdaları ulaştırmak için her türlü yasal düzenlemeleri yapıp bunları harfiyen uygulamak ve denetimini yapmak, gıda kaynaklı hastalıkları önlemede tek başına yeterli olmaz. İl genelinde 2016'da 10 bin 434 denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimlerde, 418 numune alınmıştır. Yapılan işlemler sonucunda 5 iş yerine Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu olmak üzere 31 işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır. Bunlardan 26 iş yerine 167 bin 715 lira idari para cezası kesilmiştir.'

Atalar, öte yandan son günlerde sosyal medya hesapları üzerinden ve mesaj yoluyla kentte faaliyet gösteren bazı gıda işletmeleri hakkında spekülasyonların yapıldığını aktararak, üretici ve tüketicilerin bakanlık ve müdürlükleri dışında yapılan hiçbir açıklamayı dikkate almamaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA