Şili'deki Orman Yangınları

Devlet Başkanı Bachelet, orman yangınlarının çoğunlukla kontrol altına alındığını açıkladı.

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ülkede temmuz ayından bu yana devam eden orman yangınlarının büyük oranda kontrol altına alındığını bildirdi.

Bachelet, günlük bilgilendirme toplantısında, ülke tarihinin en kötü orman yangını felaketinin 'çoğunlukla kontrol altına alındığını' belirterek, yeni yangın haberleri almadıklarını söyledi.

Yağmurların başlayıp, hava sıcaklığının düşmesinin yangının ilerlemesinin önüne geçtiğini ifade eden Bachelet, 'Bu, koruma önlemlerini kaldıracağımız anlamına gelmez.' dedi.

Ulusal Orman Derneği (CONAF) Başkanı Aaron Cavieres de 'Bu büyük acil durumu sona erdirmeye yaklaştık.' ifadesini kullandı.

Şili Maliye Bakanı Rodrigo Valdes, cuma günü yaptığı açıklamada, 11 kişinin ölümüne ve yaklaşık bin 500 evin zarar gömesine neden olan yangınların, hükümete maliyetinin 333 milyon dolar olduğunu belirtmişti.

CONAF 28 Ocak'taki açıklamasında, yangınlarda yok olan ormanlık alanın 360 bin hektara ulaştığını duyurmuştu.

Şili hükümeti, 23 Ocak'ta uzun süreli kuraklık ve 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığının da etkisiyle büyüyen ve 100 bin hektardan fazla alanı yok eden yangınlardan etkilenen bölgelerde olağanüstü hal ilan etmişti.

Ülkenin batısında yer alan Pasifik Okyanusu'na kıyısı olan Concepcion kentindeki meskun mahallere yaklaşan yangınlardan 3 bi̇n kişinin etkilendiğini ancak ormanlık alanlarda yardımların henüz ulaştırılamadığı köylerdeki kişilerle birlikte bu sayının daha da artmasından endişe edildiği kaydedilmişti.

Birçok hayvanın da telef olduğu yangınları kontrol altına almak için 4 binden fazla itfaiyecinin görev yaptığı açıklanmıştı.

Kaynak: AA